La ”frontiera verde” și în punctele de trecere polițiștii de frontieră au notificat 76 de evenimente, săptămâna trecută

La ”frontiera verde” și în punctele de trecere polițiștii de frontieră au notificat 76 de evenimente, săptămâna trecută

În perioada 6 – 12 august 2018, la ”frontiera verde” și în punctele de trecere polițiștii de frontieră au notificat 76 de evenimente, cu documentarea a 90 de persoane, care au încălcat legislaţia frontalieră şi migraţională a Republicii Moldova, după cum urmează:

– 42 de încălcări a regimului zonei de frontieră și cel al punctelor de trecere;
– 22 de cetățeni străini au încălcat regimul de ședere pe teritoriul R. Moldova;
– opt conducători auto au ignorat regulile de transportare a călătorilor și mărfurilor;
– patru tentative de trafic ilicit de bunuri.

Au fost declanșate 210 consemne, dintre care 11 pe Interpol, iar 199 conform informațiilor parvenite din partea autorităților de ocrotire a normelor de drept naționale.

În decursul săptămânii precedente, 40 de cetăţeni străini, dar și 46 de mijloace de transport, au primit refuz de intrare în Republica Moldova. La doi cetățeni moldoveni nu s-a autorizat intrarea în Federația Rusă, iar doi conaționali au fost deportați din Uniunea Europeană.

Activitatea de constatare şi examinare a contravenţiilor în cadrul subdiviziunilor Poliţiei de Frontieră a prezentat următorii indici statistici: 65 de procese verbale înscrise, cu aplicarea amenzilor în sumă de 23 800 și încasarea amenzilor de 9 800 lei.

Polițiștii de frontieră au avut 11 întrevederi cu reprezentanții autorităților de frontieră ale Ucrainei și României, în scopul schimbului de informații și de primire-predare a infractorilor.

Pe parcursul săptămânii trecute, în punctele de trecere fluxul de persoane a constituit 586 291 traversări, dintre care un număr mai mare – 298 201 treceri pe sensul de intrare în Republica Moldova, iar traficul unităților de transport a prezentat o valoare de 126 731 traversări, fiind semnalat un număr mai mare de autovehicule cu numere de înmatriculare moldovenești – 63 758 traversări.

Cele mai tranzitate puncte de trecere a frontierei au fost:
PTF Leușeni – 91 583 traversări persoane,
PTF Aeroportul Internațional Chișinău – 81 618 traversări persoane,
PTF Otaci – 53 924 traversări persoane,
PTF Tudora – 50 003 traversări persoane,
PTF Sculeni – 47 331 traversări persoane,
PTF Giurgiulești-Galați – 40 251 traversări persoane,
PTF Cahul – 39 074 traversări persoane,
PTF Palanca – 31 472 traversări persoane,
PTF Criva – 24 556 traversări persoane,
PTF Costești – 18 140 traversări persoane.

Cea mai aglomerată zi din săptămâna precedentă a fost ziua de duminică, 12 august 2018, fiind semnalat un flux de 95 239 traversări persoane. Din totalul de traversări un număr mai mare a fost pe sensul de intrare în țară – 51 076 traversări, cât și înregistrate mai multe treceri ale cetățenilor moldoveni – 55 658 traversări.

!!! La ora actuală se atestă trafic intensiv în punctul de trecere comun Palanca-Maiaki-Udobnoe, fiind formată o coloană de aproximativ 100 de mijloace de transport pe sensul de ieșire din țară. În acest sens, reprezentanții autorităților de frontieră și vamale din R. Moldova și Ucraina activează la capacitate maximă în vederea fluidizării traficului transfrontalier.
Circulație îngreunată este și în punctul de trecere Tudora-Starokazacie. Pe partea moldovenească au crescut timpii de așteptare din cauza blocării traseului cu mijloace de transport dintre punctele de trecere Tudora(RM) și Starokazacie(UKR), care așteaptă la intrarea în Ucraina.

Măsurile suplimentare de lucru menite să fluidizeze traficul transfrontalier în perioada estivală:
 suplimentarea numărului de polițiști de frontieră;
 formarea grupelor mixte de specialiști din cadrul IGPF, pregătite să intervină cu suportul necesar în cele mai solicitate puncte de trecere;
 aplicarea tehnicii portative de citire a documentelor de călătorie, inclusiv a mijloacelor speciale de control la frontieră;
 redirecționarea traficului pe arterele libere, cât și deschiderea circulației pentru familiile cu copii pe pista Corpului Diplomatic;
 intensificarea conlucrării și schimbului reciproc de informații cu autorităţile de frontieră ale statelor vecine, pentru remedierea în comun a unor situații imprevizibile semnalate la frontieră.

În scopul susținerii participanților la traficul transfrontalier, Poliția de Frontieră recomandă:
 verificarea valabilității şi statutului documentului de călătorie în baza căruia se traversează frontiera de stat.
 tranzitarea tuturor punctelor de trecere existente la graniţă, pentru a nu suprasolicita doar unele dintre ele și pentru a evita formarea rândurilor în punctele de trecere.
 consultarea aplicației ”TRAFIC ONLINE” de pe pagina oficială a Poliției de Frontieră, care prezintă media timpilor de aşteptare în punctele de trecere a frontierei (rutier) pentru autoturisme.
 manifestarea de înțelegere, răbdare și disciplină, ținând cont de regulile de aflare și traversare a frontierei de stat.

sursa: comunicat Poliția de Frontieră

Share