La Chişinău a avut loc reuniunea în format extins a Platformei Locale de Cooperare a Parteneriatului de Mobilitate RM-UE

La Chişinău a avut loc reuniunea în format extins a Platformei Locale de Cooperare a Parteneriatului de Mobilitate RM-UE

La 22 iunie curent, la Chişinău, a avut loc reuniunea în format extins a Platformei Locale de Cooperare a Parteneriatului de Mobilitate Republica Moldova–Uniunea Europeană, potrivit unui comunicat de presă.

La reuniune au participat reprezentanţii autorităţilor din Republicii Moldova, ai statelor-membre ale Uniunii Europene, semnatare a Declaraţiei Comune, instituţiilor europene, organizaţiilor internaţionale şi partenerilor de dezvoltare.

În debutul reuniunii, a fost reiterat angajamentul Republicii Moldova pentru valorificarea potenţialului Parteneriatului în domeniul migraţiei, mobilităţii şi dezvoltării, inclusiv în contextul implementării Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă ale Agendei ONU 2030 şi a elaborării Pactului Global pentru Migraţie.

Impactul migraţiei asupra dezvoltării a fost reflectat, în mod special, în cadrul primei sesiuni a reuniunii, prin programe şi proiecte precum cele implementate de NEXUS, OIM sau cele de atragere a remitenţelor. Un accent special a fost pus pe reintegrarea migranţilor moldoveni şi implicarea acestora în dezvoltarea economică a Republicii Moldova. De asemenea, au fost prezentate ultimele rezultate în contextul programelor precum PARE 1+1 şi MIDL–Migraţiune şi Dezvoltare Locală.

Sesiunea a doua s-a axat pe promovarea migraţiei legale şi mobilităţii prin programele din domeniul academic, precum Erasmus+ şi Jean Monnet, şi schemele de instruire vocaţională, promovate de Fundaţia Europeană de Instruire şi Republica Italiană.

Cea de-a treia sesiune a evenimentului a avut drept teme de discuţii combaterea migraţiei ilegale, gestionarea frontierelor, securitatea documentelor, precum şi protecţia internaţională şi azilul. În acest domeniu, din anul 2017, Republica Moldova beneficiază de proiecte finanţate de către Instrumentul Financiar al Parteneriatului de Mobilitate, trei dintre care sunt deja în curs de implementare împreună cu partenerii din România, Letonia şi Centrul Internaţional pentru Dezvoltarea Politicilor Migraţionale.

În final, au fost prezentate priorităţile Republicii Moldova în cadrul Parteneriatului de Mobilitate pentru perioada imediat următoare, precum şi ediţia a 15-a a Buletinului Informaţional al Parteneriatului de Mobilitate Republica Moldova–Uniunea Europeană (versiunea electronica a buletinului poate fi accesat la: http://www.mfa.gov.md/information-bulletins-en/-)

Notă: Parteneriatul de Mobilitate Republica Moldova–Uniunea Europeană este o iniţiativă pilot, lansată pe 5 iunie 2008, care reuneşte mai multe proiecte şi iniţiative în domeniul migraţiei şi se referă, în mod prioritar, la consolidarea capacităţilor instituţionale în domeniul gestionării migraţiei, promovarea migraţiei legale, consolidarea relaţiilor cu diaspora, stimularea revenirii şi reintegrării migranţilor moldoveni, investirea eficientă a remitenţelor, asigurarea protecţiei sociale, supravegherea frontierei şi securitatea documentelor, precum şi cooperarea în domeniul luptei contra migraţiei ilegale şi a traficului de fiinţe umane.

Statele-membre ale Uniunii Europene care participă la Parteneriatul de Mobilitate cu Republica Moldova, prin intermediul diferitor proiecte din sfera politicii migraţionale, sunt: Bulgaria, Cehia, Cipru, Franţa, Germania, Grecia, Italia, Letonia, Lituania, Polonia, Portugalia, România, Slovacia, Slovenia, Suedia, Ungaria. Comisia Europeană, Frontex şi Fundaţia Europeană de Formare, de asemenea, sunt parte a formatului respectiv de cooperare.

Reuniunea în format extins a Platformei Locale de Cooperare a Parteneriatului de Mobilitate Republica Moldova–Uniunea Europeană oferă posibilitatea de a discuta activităţile realizate cu participarea actorilor implicaţi la nivel local.

 

Doina Secrieru

Share