Indicele de Îmbătrânire Activă din Republica Moldova a fost lansat
Centrul de Cercetări Demografice, în parteneriat cu Ministerul Muncii Protecției Sociale și Familie (MMPSF) și Fondul ONU pentru Populație (UNFPA), a lansat ieri Indicele de Îmbătrânire Activă în Republica Moldov, potrivit unui comunicat de presă.
În studiul realizat de către cercetătoarea științifică, Mariana Buciuceanu – Vrabie se arată că îmbătrânirea în condiții active și de sănătate este inaccesibilă pentru mai bine de 70% din populația în vârstă de 55 ani și peste din Republica Moldova. Indicele de Îmbătrânire Activă acumulează doar 27,1 puncte, fiind la o distanță de 7 puncte față de media țărilor UE (33,9 puncte), precum și de două ori mai mic în raport cu obiectivul-țintă de 57,5 puncte pus în fața tuturor țărilor.
Diferențe semnificative ale Indicelui de Îmbătrânire Activă și componentele sale se înregistrează și între femei și bărbați. Femeile în vârstă sunt mult mai dezavantajate, spre deosebire de bărbați, și se confruntă mai intens cu vulnerabilitate materială, financiară și fizică. Indicele de Îmbătrânire Activă pentru femei constituie doar 25,7 puncte, pe când pentru bărbați 29,2 puncte.
În cadrul discuțiilor publice pe marginea acestor rezultate, Viceministrul Muncii, Protecției Sociale și Familiei, Anastasia Oceretnîi a declarat: “Ministerul are ca prioritate îmbunătățirea situației sociale pentru toată populaţia, inclusiv vârstnicii. Integrarea şi participarea persoanelor în vârstă în viaţa socio-economică şi culturală, consolidarea solidarităţii intre generaţii este condiţia de echilibru între societate, economie şi transformările demografice”.
MMPSF a aprobat Programul pentru integrarea problemelor îmbătrânirii în politici. Totodată, elaborează proiectul Strategiei de ocupare a forței de muncă pentru perioada 2016-2020, care va prevedea mai multe acțiuni ce ar ajuta vârstnicii să se mențină în cîmpul muncii sau sa se angajeze”.
Natalia Cojohari, Reprezentanta Adjunctă UNFPA în Republica Moldova a subliniat că îmbătrânirea nu mai poate fi considerată drept un domeniu ce ține doar de sistemul de pensii și protecție socială, fiind necesară adoptarea unei abordări proactive astfel încât îmbătrânirea să devină responsabilitatea tuturor.
În baza rezultatelor studiului a fost propus un set de recomandări cu accent prioritar pe trei domenii: (1) sănătate, prin acțiuni orientate spre profilaxia bolilor și asigurarea cu servicii de calitate, accesibile și echitabile; (2) participare prin asigurarea integrării în câmpul muncii a persoanelor în vârstă, elaborarea unor condiții de pensionare flexibile care să permită persoanei să rămână o perioadă mai lungă în activitate, promovarea și încurajarea participării persoanelor în vârstă în viața comunitară și dezvoltarea oportunităților de învățare continuă; (3) securitatea prin sporirea siguranței mediului de trai, inclusiv adaptat necesităților vârstnicilor (infrastructură, transporturi, clădiri, etc.), prevenirea violenței, abuzului și discriminării persoanelor în vârstă.
Menționăm că Indicele de Îmbătrânire Activă este un indicator care măsoară situația actuală a populației în vârstă de 55 de ani și peste în țările Uniunii Europene. Moldova este printre primele țări din afara UE care a elaborat acest Indice.
Doina Secrieru