În RM vor fi create primele parcuri IT virtuale

În RM vor fi create primele parcuri IT virtuale

Persoanele fizice sau juridice, care vor deschide un parc virtual, vor fi scutite de taxele vamale şi TVA la importul computerelor şi altor echipamente necesare pentru realizarea acestui gen de activitate. Un proiect de lege în acest sens a fost votat în primă lectură de legiuitori.

Documentul a fost salutat de fracțiunea PLDM din Parlament, care a venit şi cu propunerea ca şi Ministerul Educației să se implice pentru pregătirea cadrelor necesare.

„Este un proiect foarte important. Noi de multe ori încercăm să ne dăm aprecieri că suntem buni în agricultură sau alte domenii, dar nu trebuie să uităm că, de fapt, cei mai importanţi sunt oamenii. Şi anume tinerii, care chiar demonstrează capacităţi în acest domeniu. Trebuie să avem o înţelegere comună cu toate instituţiile care pot participa și anume colegii din educație. Este necesar ca tinerii din Moldova să rămână acasă. Este important ca domeniul educației să poată pregăti tineri în acest domeniu. Cred că trebuie să contribuie toate domeniile, iar pentru lectura a doua să avem nu doar un document bun, dar și un exemplu”, a declarat liderul PLDM, Vlad Filat.

Şi Vadim Pistrinciuc a venit cu propunerea de a crea un grup de lucru care să aducă îmbunănăţiri documentului.

„Există unele țări care au și mai multe beneficii pentru acest domeniu. Concurența este mare. Ar fi foarte util să facem un plan de promovare, pentru ca să putem atrage și mai multe companii străine. Pentru a impulsiona domeniul, propun să formam un grup de lucru care să contribuie la îmbunatăţirea acestuia”, a menţionat Vadim Pistrinciuc.

Potrivit autorilor, proiectul „va favoriza premisele necesare pentru dezvoltarea domeniului IT, orientat spre export, prin crearea de noi locuri de muncă şi prin atragerea în ţară a investiţiilor străine. Va fi eliminată birocraţia şi corupţia din domeniu, pentru că taxele mari îi sperie pe antreprenorii străini”.

Parcurile din industria IT vor putea fi create la solicitarea persoanelor înregistrate în Republica Moldova ca subiect al activității de întreprinzător şi a căror activitate nu a fost sau nu este lichidată sau suspendată. Durata funcţionării parcului nu va putea depăşi 10 ani, iar controlul de stat asupra activităţii întreprinzătorilor va fi efectuat la fiecare 3 ani.

 

Doina Secrieru

Share