În 2–3 ani vor fi doar 7 universități publice

În 2–3 ani vom avea doar 7 universități publice: 3 specializate (USMF, UTM și ASEM), una generalistă (USM) și 3 regionale – la Bălți, Cahul și Tiraspol, finanțate sută la sută din bugetul de stat. Este o necesitate imperios necesară Moldovei, spun experții. Pentru a-și păstra studenții, țara noastră trebuie să asigure învățământ de calitate. Calitatea poate fi oferită de universități de calitate, finanțate ca la carte. Acesta este mesajul Ministerului Educației, care a prezentat astăzi un Proiect de restructurare a sectorului învățământului superior în Republica Moldova, scrie studentie.md.

”Din 2009 încoace, numărul de studenți moldoveni a scăzut cu 25%. În 2013 – 21% din locurile planificate de universități nu au fost acoperite; în 2014 – deja 35%. Tendința se menține, având în vedere situația demografică, dar și ofertele generoase de burse ale țărilor străine pentru moldoveni, dar și dubla cetățenie sau liberalizarea regimului de vize. Aveți nevoie urgentă de restructurarea sistemului de învățămînt superior și timpul nu vă e complice” – a insistat John Reilly, expert extern în cadrul proiectului de Restructurare a sectorului învățământului superior în RM, la o sesiune de dezbateri cu managerii universitari, care a precedat o conferință de presă pe marginea subiectului.

Noi am studiat și analizat comparativ autonomia universitară în mai multe țări, precum Danemarca, Lituania, România, Scoția și Suedia.

”19 universități din RM (din cele 33 existente) instruiesc 85 la sută din studenți. Pentru o țară săracă sunt prea multe, mai ales că doar 22% din absolvenți, conform ultimelor statistici, își găsesc un loc de muncă imediat după absolvire. Nu avem nimic cu universitățile private, care tot vor trebui să treacă acreditarea, dar cele finanțate de stat trebuie să-și concentreze eforturile pentru a deveni veritabile centre universitare. Nu vor fi lichidate. Trebuie să fuzioneze, să se comaseze, astfel încât să poate oferi calitate în procesul de predare, cercetare și transfer de cunoștințe” – declară Romeo V. Țurcan, expertul moldovean de origine, care profesează de mai mulți ani la o universitate din Danemarca.

Acesta a venit cu exemplul Danemarcei, unde din 14 universități și 8 Centre de cercetare au rămas, urmare a reformei, 8 universități și 2 Centre.

Dacă toți cei vizați de restructurarea sistemului academic vor conștientiza necesitatea schimbărilor impuse, după raționalizarea recomandată de experți, studenții vor putea alege să urmeze studii la una din cele 7 universități publice: 3 regionale (Universitatea de Stat din Bălți, Universitatea de Stat din Cahul și Universitatea de Stat din Tiraspol) și 4 în Chișinău (Universitatea de Medicină, Universitatea Tehnică, Universitatea de Studii Economice și Business (ASEM) și Universitatea de Stat).

În traseul optimizării, spre exemplu, se propune ca Dreptul, specializările în Pedagogie, Științe ale educației (de la USP ”Ion Creangă”), Jurnalism, Artele (de la AMTAP), Limbile străine etc – să se regăsească la USM.

Proiectul mai prevede, de asemenea, restructurarea categorică a Academiei de Științe. Toate institutele de cercetare ale acesteia să se integreze în universități, pentru asigurarea, într-un final a legăturii logice: predare, cercetare și transfer de cunoștințe.

Mihaela Rotari

Share