Dorința Ministerului Transporturilor: Cetățenii RM se fie încurajați să procure automobile ecologice pure

Dorința Ministerului Transporturilor: Cetățenii RM se fie încurajați să procure automobile ecologice pure

Ministerul Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor (MTID) consideră oportună aplicarea în Republica Moldova a practicii  țărilor Uniunii Europene  vizînd stimularea consumatorilor de a procura autovehicule ecologice pure (electrice), nefiind temporar percepută taxa pentru folosirea drumurilor.

Această opinie a fost exprimată de MTID într-o scrisoare de răspuns la solicitarea Ministerului Finanțelor din 16 octombrie 2015 cu privire la impozitarea autovehiculelor electrice cu taxa pentru folosirea drumurilor.

Actualmente, conform informației din Registrul de stat al transporturilor, în Republica Moldova sunt înmatriculate aproximativ 40 unități de autovehicule electrice și aproximativ 2000 unități de autovehicule hibride. Autovehiculele hibride funcționează cu două tipuri de energie (motor cu ardere internă și motor electric), pe cînd autovehiculele electrice funcționează doar cu o singură sursă de energie (motor electric). În acest context, autovehiculele hibride achită taxa pentru folosirea drumurilor în dependență de capacitatea cilindrică a motorului cu ardere internă, pe cînd pentru autovehiculele electrice nu este posibil de a determina indicatorul în baza căruia se va achita această taxă.

„În statele Uniunii Europene, taxele pentru folosirea drumurilor pentru autovehiculele electrice nu se percep, astfel stimulînd consumatorii pentru a procura autovehicule ecologice pure, se arată în scrisoarea MTID. – Spre exemplu, în Germania posesorii de autovehicule electrice dispun de un șir de privilegii: de parcare, permisiunea de a folosi benzile de circulație pentru autobuze și  plăcuțe speciale de înmatriculare”.

Ministerul Transporturilor a menționat mai multe avantaje majore ale automobilului electric cum ar fi consumul redus, poluare aproape de zero în afara producției, accelerare instantă, zgomot foarte redus, întreținere ușoară prin eliminarea unei mari părți a motorului clasic ș.a.

 

Maria Roşca

Share