Distincții și avansări în grad la Serviciul Vamal al Republicii Moldova

Distincții și avansări în grad la Serviciul Vamal al Republicii Moldova

Serviciul Vamal sărbătorește astăzi 26 de ani de la instituirea sistemului vamal național. Cu această ocazie, peste 200 de colaboratori vamali care s-au remarcat prin realizări notabile au fost menționați cu diplome și distincții, precum și avansări în grad, potrivit serviciului de presă.

Ceremoniile de decernare a mențiunilor au avut loc în incintele sediilor Aparatului Central și cele ale birourilor vamale, cu participarea Directorului General și adjuncților acestuia.
În mesajele de felicitare adresate, conducerea Serviciului Vamal le-a mulțumit angajaților pentru contribuția adusă  la modernizarea sistemului vamal, fiind, totodată, evocată importanța asigurării unui nivel avansat de profesionalism și integritate în exercitarea atribuțiilor de serviciu.

Istoria activităţii sistemului vamal național contemporan începe imediat  după proclamarea independenţei Republicii Moldova şi anume la 4 septembrie 1991, când a intrat în vigoare Decretul Preşedintelui nr.189 din 03.09.91 cu privire la subordonarea instituţiilor vamale situate pe teritoriul Republicii Moldova.

În toți acești 26 de ani, autoritatea vamală a Republicii Moldova a fost supusă mai multor reorganizări, prin fuzionarea structurilor vamale existente sau instituirea altor entități noi.

Ultima reorganizare instituțională a avut la data de 23 decembrie 2016 și s-a produs prin comasarea celor șapte birouri și crearea a trei subdiviziuni: Nord, Centru și Sud. Noua organigramă a favorizat transferul de competențe și responsabilități către birourile vamale, precum și reducerea funcțiilor de conducere în favoarea celor de execuție.

De asemenea, modificările operate au fost însoțite și de majorări de salarii, cuantumul lor fiind determinat actualmente de performanțele individuale înregistrate.

Mihaela Rotari

Share