Directorul AAC se întâlnește de urgență cu autoritățile aeronautice din Afganistan – în Canada

Directorul AAC se întâlnește de urgență cu autoritățile aeronautice din Afganistan – în Canada

Directorul Autorității Aeronautice Civile a Republicii Moldova (AAC), Mircea Maleca se întâlnește la sediul central al ICAO (Organizația Aviației Civile Internaționale) din Montreal, Canada, în regim de urgență, cu autoritățile aeronautice din Afganistan pentru a discuta cazul elicopterului înregistrat în Republica Moldova, atacat în Afganistan, informează serviciul de presă al AAC.

În cadrul evenimentului IWAF 2015 desfășurat la sediul central al OACI în Montreal, Directorul AAC – Mircea Maleca a purtat o serie de întâlniri bilaterale cu înalți oficiali ai organismelor internaționale la care Republica Moldova este parte.

Prima întrevedere oficială a fost cu Secretarul General al OACI – Dr. Fang Liu (atașat poza de pe site ICAOhttp://www.icao.int/secretariat/Pages/default.aspx ).

În cadrul întâlnirii bilaterale, Maleca a dat o apreciere înaltă noului concept promovat de OACI – “nici o țara nu este omisă”, care promovează ideea contribuției comune a tuturor statelor membre a OACI în dezvoltarea durabilă, sigură și securizată a aviației civile internaționale.

Secretarul General al ICAO a mulțumit pentru contribuția adusă de Republica Moldova în promovarea instrumentelor specifice din domeniul aviației civile, care contribuie direct la asigurarea unui grad sporit de conectivitate pe calea aerului.

Totodată, în cadrul forumului, Maleca a avut o întrevedere bilaterală și cu Directorul Executiv al DG MOVE – Henrik Hololei. Oficialul Comisiei Europene a apreciat înalt efortul depus de Autoritatea Aeronautică Civilă a Republicii Moldova în implementarea Acordului privind Spațiul Aerian Comun și a reiterat necesitatea menținerii dinamicii pozitive în transpunerea reglementărilor UE în cadrul normativ al RM.

Directorul pentru dezvoltare strategică al EASA – dl Luc Tytgat, de asemenea a menționat rezultatele excelente de colaborare dintre EASA(Agenția Europeană de Siguranță a Aviației) și Autoritatea Aeronautică Civilă a Republici Moldova în cadrul proiectului Comisiei Europene de consolidare a capacităților instituționale ale autorităților aeronautice civile din Parteneriatul Estic. Urmare a bunelor rezultate înregistrate, Comisia Europeană a decis lansarea, începând cu ianuarie 2016, a unui nou proiect de asistență tehnică acordat statelor din Parteneriatul Estic, care au semnat cu Uniunea Europeană acordurile privind Spațiul Aerian Comun.

Tytgat a menționat că rolul de lider în implementarea acordului SAC, deținut în prezent de Republica Moldova, trebuie consolidat și în acest sens a exprimat deschiderea maximă din partea EASA pentru AAC RM pe segmentul de susținere tehnică necesară pentru atingerea acestui obiectiv.

Mihaela Rotari

Share