Declarație: Registrul de Stat a Populației din RM corespunde întru totul cerințelor Uniunii Europene
Funcționalitatea Registrului de Stat al Populației, inclusiv sub aspectul furnizării informației către Registrul de Stat al Alegătorilor a fost prezentată public astăzi, 21 septembrie a.c., în cadrul unei mese rotunde cu participarea mass-media, reprezentanților misiunilor diplomatice, organizațiilor naționale și internaționale acreditate la CEC pentru monitorizarea alegerilor din 30 octombrie.
Ministrul TIC Vasile Botnari a declarat în deschiderea evenimentului că, prin demonstrarea capacităților acestui sistem informațional, dar și a principiilor de actualizare a datelor, autoritățile și-au propus să elimine speculațiile care se fac pe seama acestui subiect, în contextul pregătirilor către alegerile președintelui Republicii Moldova din 30 octombrie.
Vasile Botnari a subliniat că Registrul de Stat a Populației (RSP) din Republica Moldova corespunde întru totul cerințelor Uniunii Europene, iar performanţele înregistrate în implementarea SIA RSP au fost confirmate prin evaluările efectuate de către experți europeni, inclusiv la momentul liberalizării regimului de vize, dar și în procesul de implementare a prevederilor Acordului de Asociere cu UE. Avizul experţilor europeni a fost stabilit după ce s-a demonstrat că SIA RSP nu permite nici un fel de ingerinţe, fiind un sistem certificat la standarde internaţionale de calitate şi securitate a informaţiei. ”Concluzia experților europeni indică clar că RSP este un sistem rigid, în care nu este posibil de se a interveni sau a frauda informaţiile”, a punctat Vasile Botnari.
În partea ce ține de funcţionalitatea Registrului de Stat al Populaţiei (RSP), experții ÎS CRIS Registru au ținut să precizeze următoarele:
Orice informaţie este introdusă în Registrul de Stat al Populaţiei RSP numai în baza documentelor care confirmă veridicitatea datelor, cu referire la actul în temeiul căruia s-a efectuat actualizarea informației.
Evenimentele de bază care au loc în cadrul RSP sunt: evidenţa iniţială a persoanei, actualizarea datelor şi radierea din evidenţă.
În cazul întocmirii electronice a actelor de stare civilă (căsătorie, divorţ, schimbul numelui/prenumelui), schimbarea actului de identitate, a domiciliului sau reşedinţei, acordarea sau renunţarea la cetăţenia Republicii Moldova etc., informaţia în cadrul RSP se actualizează imediat după schimbările survenite.
Radierea persoanei fizice din evidenţă se efectuează în baza deciziei registratorului prin inserarea unei note speciale. Motivul de bază pentru radierea din evidență este decesul. La întocmirea electronică a actului de deces sau la digitizarea actului de deces din Arhiva Stare Civilă (Serviciul Stare Civilă a Ministerului Justiţiei) sau radierea de la domiciliu a decedatului prin prezentarea certificatului de deces în oficiile de eliberare a actelor de identitate ale ÎS „CRIS „Registru”, persoana fizică primeşte statutul „decedat”.
Persoanele care au decedat peste hotare şi rudele respective nu au transcris actul de deces la organul național de stare civilă, nu pot fi radiate din registrul electronic.
În anul 2014, cu suportul PNUD (Programului Naţiunilor Unite de Dezvoltare), a fost implementat mecanismul de interacţiune a RSP cu Registrul de Stat al Alegătorilor (RSA).
Posesorul, deţinătorul şi administratorul RSA este Comisia Electorală Centrală, având competenţa de asigurare a veridicităţii şi plenitudinii formării listelor electorale.
Registrul de Stat al Populației serveşte ca una dintre sursele importante ce contribuie la actualizarea Registrului Alegătorilor.
Orice eveniment de modificare a datelor în RSP (atingerea vârstei de 18 ani, schimbul datelor personale, expirarea sau anularea actului de identitate, schimbul sau anularea domiciliului sau reşedinţei, decesul) se acumulează într-un contur specializat (o bază de date separată) pe infrastructura ÎS CRIS Registru şi este accesibil de către Registrul Alegătorilor în regim online 24/24 ore.
Prin canalul dedicat securizat, CEC, la necesitate, preia aceste modificări şi actualizează RSA. Menţionăm că interacţiunea informaţională a RSP cu RSA este unilaterală (RSP nu are acces şi nu consumă date din RSA).
Cu referire la datele statistice din RSP privind cetăţenii Republicii Moldova, comunicăm următoarele (starea la 20 septembrie 2016):
Cetăţeni ai Republicii Moldova |
3 963 684 |
Cetăţeni RM, sub vârsta de 18 ani |
714 118 |
Cetăţeni RM, care au atins vârsta de 18 ani, cu divizarea după categorii: |
3 249 566 |
Plecaţi peste hotare la loc permanent de trai |
89 710 |
Fără domiciliu sau reşedinţă (exclusiv cei plecaţi peste hotare la loc permanent de trai) |
98 787 |
Nu posedă document valabil sau este expirat (inclusiv cei care posedă doar paşaport şi nu deţin buletin de identitate) |
262 889 |
Au domiciliul sau reşedinţa înregistrată în stânga Nistrului (sau deţin doar paşaport eliberat în baza paşaportului ex-sovietic) |
248 394 |
Dinamica evoluării evidenţei electronice în cadrul RSP la data de 20 septembrie 2016 este următoarea:
Este important să menţionăm că această diagramă nu reflectă în nici un caz natalitatea, mortalitatea sau alţi indici demografici, ci redă dinamica evidenţei electronice a cetăţenilor Republicii Moldova în cadrul RSP.
Anual, se atestă o creştere a evidenţei primare în RSP, argumentarea fiind aplicarea continuă a noilor instrumente, mecanisme şi proceduri ce asigură completarea electronică a cetăţenilor Republicii Moldova, inclusiv a factorilor interni sau externi.
Exemple elocvente ar fi:
- Până în anul 2001, evidenţa electronică cuprindea mai puţin de 1,5 mln populaţie. În 2001, a luat start procesarea în masă a paşapoartelor ex-sovietice, prin aplicarea IDNP în acest document. Au fost procesate peste 500 de mii de persoane. Acest proces a continuat şi în anii 2002 – 2003. În anul 2014, paşapoartele ex-sovietice au fost anulate prin eliberarea în schimb a buletinului de identitate.
- În anul 2002, a fost implementat sistemul informaţional în cadrul RSP „Înregistrarea naşterii”. Media de înregistrarea electronică a actelor de naştere anuală este aproximativ 55 de mii. În 2004, a fost implementat sistemul electronic „Înregistrarea decesului”, iar în 2006 sistemele electronice „Căsătoria”, „Divorţul” şi „Schimbarea numelui/prenumelui”.
- Un factor extern conex ar fi că în anul 2004 în Rusia a fost modificată legislaţia privind traversarea frontierei şi anume excluderea posibilității traversării hotarului Rusiei în baza paşaportul ex-sovietic. Anume în 2004 s-a atestat o creştere considerabilă de perfectare a paşaportului de plecare în străinătate în baza paşaportului ex-sovietic, respectiv evidenţa electronică primară fiind de peste 400 mii persoane;
- În anul 2005, de către Guvern a fost adoptată decizia de documentare gratis cu buletin şi paşaport cetăţenii cu domiciliul în stânga Nistrului. Actualmente sunt la evidenţă electronică 283 284 cetăţeni ai RM cu domiciliul menţionat;
- Alte sisteme informaţionale, mecanisme sau proceduri care sunt implementate conform Planurilor anuale de acţiuni.
Mihaela Rotari
Vă ASIGUR că la moment sunt încă multe persoane decedate înscrise în RSA. Cine se face vinovat?