Declarație referitor la “cazul Filat”: “Deputaţii noştri au lăsat să se înţeleagă că toţi sunt şantajabili”

Declarație referitor la “cazul Filat”: “Deputaţii noştri au lăsat să se înţeleagă că toţi sunt şantajabili”

Atunci când a fost solicitată ridicarea imunității deputatului Vlad Filat, parlamentarii au lăsat să se înțeleagă că sunt șantajabili. Declarații în acest sens au fost făcute de procurorul mun. Chișinău, Ion Diacov.

Într-un interviu pentru zdg.md, el a spus că, despre acest caz cunoaște ce ştie toată lumea din presă şi din transmisiunile directe din Parlament.

“Când Procurorul General a solicitat ridicarea imunităţii deputatului Filat. Acest procedeu şi tot ce s-a petrecut atunci în Parlament pe mine, ca cetăţean, ca alegător, m-a făcut să mă simt umilit. A câta oară am văzut în spaţiul public cum deputaţii Parlamentului dau dovadă de lipsă totală de demnitate, ca să nu mai vorbesc de chestiuni ce ţin de aspectul juridic. Deputaţii trebuiau să ceară pe loc socoteală, probe, în caz contrar – să ceară necondiţionat demisia Procurorului General. Deputaţii noştri au lăsat să se înţeleagă că toţi sunt şantajabili, după ce Procurorul General le-a zis că va mai veni pentru a cere ridicarea imunităţii şi în privinţa altor aleşi ai poporului”, a declarat Diacov.

Referindu-se la autodenunțul făcut în acest caz, procurorul mun. Chișinău a spus că, documentul nu poate fi prelucrat și probat în două zile: “Dacă vă referiţi la conţinutul autodenunţului cetăţeanului Şor – nu, nu poate. Această informaţie, după cum a fost prezentată, trezeşte numeroase întrebări, fără a oferi răspunsuri. Dar, deputaţii nu le-au observat, ei s-au concentrat pe dimensiuni politice”.

Ion Diacov și-a exprimat opinia și referitor la procurorii care lucrează doar pe dosare la comandă politică. El a spus că nu cunoaște astfel de procurori și a afirmat că sunt procurori care îndeplinesc unele indicaţii, “dar nu-i obligatoriu ca ei să ştie că ele vin din sfera politicului sau din altă parte. De regulă, acestea sunt persoane şantajabile”.

“De exemplu, unul dintre procurorii care exercită urmărirea penală în dosarul Filat a fost subalternul meu. El a fost vizat într-un raport al meu. Am cerut să fie tras la răspundere. Eu lui nu-i încredinţam niciun dosar. Conducerea Procuraturii Generale însă l-a transferat în Procuratura Anticorupţie, unde instrumentează cazul despre coruperea deputaţilor, iar acum, cazul fostului prim-ministru. Ce concluzie putem trage de aici? Consider că ancheta în cazul Filat trebuia exercitată de anchetatori pe cazuri excepţionale, iar conducător al grupului de anchetă trebuia să fie personal Eduard Harunjen, prim-adjunctul Procurorului General”, a spus procurorul.
Diacov susține că, pregătirea profesională a procurorilor pe care societatea îi vede la televizor şi integritatea lor morală nu corespunde sarcinii puse în faţa procurorilor în acest caz extrem de complicat.

“Apare suspiciunea că cineva îşi doreşte un anumit rezultat, ca apoi, în caz de revoltă a poporului, să aibă ţapi ispăşitori, gen procurorul ce investighează acest caz”, a mai spus el.

Doina Secrieru

Share