Concluzie: Impactul acțiunilor realizate de autorități în domeniul mass-mediat este parțial

Concluzie: Impactul acțiunilor realizate de autorități în domeniul mass-mediat este parțial

Asociația Presei Independente (API) a prezentat astăzi rezultatele celui de-al doilea raport de monitorizare privind realizarea angajamentelor în domeniul mass-media, asumate de autoritățile Republicii Moldova în Planul de acțiuni pentru implementarea Acordului de Asociere RM-UE. Perioada de raportare este iunie-august 2017, iar autorii raportului sunt experții Aneta Gonța și Ion Bunduchi.

Potrivit autorilor, au fost analizate 6 acțiuni, dintre care 2 acțiuni restante (planificate pentru trimestru I), una – prevăzută pentru a fi realizată în trimestrul II, și trei – prevăzute pentru a fi realizate în trimestrul III.

„Evaluarea cantitativă și calitativă a acțiunilor PNA planificate pentru lunile iunie-august 2017 cumulează 12 puncte, cu un punct mai puțin decât în perioada anterioară de monitorizare (martie-mai 2017). Conform metodologiei, situația atestată indică asupra faptului că realizarea PNA decurge într-un ritm care necesită accelerare”, a punctat Aneta Gonța.

La capitolul concluzii, Aneta Gonța a menționat că, acțiunile planificate în PNA pentru iunie – august – 2017 sunt insuficiente, „vizează, cu o singură excepție, domeniul audiovizualului și nu sunt în concordanță deplină cu prevederile AA”.

„Acțiunile planificate pentru perioada de raportare fie au fost realizate parțial, fie nu au fost realizate. Impactul realizării acțiunilor au fost unul parțial față de cel scontat. În perioada de raportare au fost realizate câteva acțiuni planificate, dar oportune pentru scopul declarat al PNA. Totodată, impactul realizării acțiunilor neplanificate în perioada de raportare este parțial față de cel scontat”, a afirmat Gonța.

În final, experta a făcut și câteva recomandări. „PNA, în partea ce vizează segmentul mediatic, e necesar să fie revizuit și completat astfel încât să ia în considerare activitățile prioritare determinate de Grupul de lucru pentru îmbunătățirea legislației mass-media. În caz contrar, PNA, pe segment mediatic, va deveni unul formal. Totodată, chestiunea privind revizuirea/completarea PNA pe segmentul mediatic să fie inclusă pe agenda unei ședințe a Grupului de lucru pentru îmbunătățirea legislației mass-media. Și, trei – ritmul de realizare adecvată a acțiunilor oportune și relevante pentru dezvoltarea mass-media să fie accelerată”, a conchis Gonța.

Mihaela Rotari

Share