Primul caz de intoxicație cu dioxid de carbon, în timpul fermentării vinului, înregistrat în această toamnă în R.Moldova

Primul caz de intoxicație cu dioxid de carbon, în timpul fermentării vinului, înregistrat în această toamnă în R.Moldova

În seara zilei de ieri, 17 septembrie, Serviciul de Dispecerat  901 Sud, a fost informat de către poliție, că într-un beci dintr-o gospodărie particulară din satul Roșu, raionul Cahul, a fost depistat de către vecini – corpul neînsuflețit al unui bărbat de 68 ani, potrivit unui comunicat al Serviciului Situații Exceoționale.

Potrivit Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, acesta este primul caz de intoxicație cu dioxid de carbon, înregistrat  în această toamnă în toată țara.

Astfel, se presupune, că bărbatul, care era stăpînul gospodăriei, s-a intoxicat cu dioxid de carbon, degajat în urma procesului de fermentare a vinului. Corpul neînsuflețit a fost extras din beci de către populație. În acest context, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență roagă cetățenii să fie foarte prudenți, în perioada fermentării vinului. Nu este recomandată aflarea pe perioade lungi  în beciurile unde există recipiente cu vin în proces de fermentare, mai ales dacă beciurile nu sînt dotate cu sisteme de ventilare. Drept acțiuni de verificare a nivelului de concentrație cu vapori periculoși, atunci cînd mergeți în beci, e recomandat să aprindeți o lumînare. Astfel poate fi verificat nivelul de oxigen, în dependență de durata de ardere a lumînării. Mai mult, este recomandat ca procesul de fermentare să fie făcut în încăperi deschise sau cu ventilare, iar atunci cînd presupunem că în beci există persoane care necesită ajutor, este recomandat să fie chemate echipe speciale, fără să ne punem viața în pericol.

Doina Secrieru 

Share