Coaliția EPU a prezentat recomandările privind respectarea şi promovarea drepturilor politice şi civile în Moldova

Coaliția EPU a prezentat recomandările privind respectarea şi promovarea drepturilor politice şi civile în Moldova

Civil Rights Defenders și 12 organizaţii neguvernamentale membre ale Coaliţiei[1] pentru Evaluarea Periodică Universală (EPU) şi-au prezentat rezultatele monitorizării şi recomandările privind respectarea şi promovarea drepturilor politice şi civile în Moldova, în cadrul unei conferinţe de presă ţinută, luni, 16 mai 2016, la Chişinău. Acțiunea face parte dintr-un şir de evenimente pe care ONG-urile le vor desfăşura în acest an, în legătură cu examinarea celui de-al doilea raport periodic al Moldovei, în cadrul EPU, la Sesiunea Consiliului ONU pentru Drepturile Omului, ce va avea loc la toamnă în Geneva (Elveţia). Astfel, autoritățile țării vor raporta în fața statelor membre ONU cum au fost îndeplinite recomandările asumate de Moldova în anul 2012.

 Potrivit unui comunicat de presă, Coaliţia ONG-urilor pentru EPU a fost creată de Reprezentanţa Civil Rights Defenders (Suedia) în Moldova, împreună cu organizaţiile partenere din domeniul drepturilor omului din Moldova, la sfârşitul anului trecut. Coaliţia are drept scop evaluarea situaţiei drepturilor politice şi civile din ţara noastră și elaborarea rapoartelor de alternativă (separate de Raportul Naţional privind EPU pe care autorităţileile urmează să-l elaboreze în curând), pentru a oferi un tablou complex și obiectiv despre respectarea drepturilor omului în Moldova. În primele luni ale anului curent, ONG-urile au elaborat trei rapoarte, în care au remarcat problemele din domeniul drepturilor politice și civile, dificultățile cu care se confruntă societatea, diferite categorii de cetățeni, dar au propus și o serie de  recomandări menite să rezolve problemele existente. În total, experţii au identificat peste 90 de recomandări la cel puțin zece teme de interes public: apărătorii drepturilor omului, discriminare şi egalitate, crime bazate pe ură, discurs de instigare la ură, reforma justiţiei, accesul la justiţie pentru persoanele LGBT, tortura şi relele tratamente, accesul la informaţie, libertatea de exprimare şi libertatea presei.  

 La 24 martie 2016, rapoartele elaborate de ONG-uri au fost trimise la ONU în Geneva, fiind parte a informației ce va fi prezentată statelor membre ONU.  Astfel, la Sesiunea Consiliului ONU pentru Drepturile Omului, programată la 4 noiembrie a.c., țările membre vor avea posibilitatea să înainteze autorităților Moldovei recomandări referitoare la îmbunătățirea situației drepturilor omului în următorii patru ani şi jumătate. 

EPU este un mecanism creat acum 10 ani, cu scopul de a evalua situația drepturilor omului din ţările lumii. De asemenea, de a oferi posibilitate fiecărei țări să informeze despre măsurile întreprinse pentru a îmbunătăți situația drepturilor omului, dar și să realizeze angajamentele asumate în acest domeniu. 

Până la 25 iulie a.c. autorităţile moldoveneşti urmează să elaboreze un raport oficial privind realizarea celor 122 de recomandări în domeniul drepturilor omului, asumate în faţa ţărilor membre ale ONU, în 2012. Conform procedurilor oficiale, autorităţile urmează să consulte şi să dezbată acest raport, înainte de a-l expedia la ONU, cu reprezentanţi ai societății civile și ai instituţiilor naţionale de apărare a drepturilor omului (în cazul Moldovei, este vorba de Instituţia Ombudsmanului și Consiliul pentru prevenirea şi eliminarea discriminării și asigurarea egalităţii). 

În următoarele câteva luni, Coaliţia ONG-urilor pentru EPU planifică să organizeze şi să desfăşoare activităţi de lobby cu reprezentanți ai misiunilor diplomatice din Moldova şi din străinătate, pentru a determina țările pe care le reprezintă, să susțină inițiativele înaintate  de Coaliția din Moldova și să vină cu noi recomandări pentru autoritățile țării.

 Foto: www.promolex.md

Mihaela Rotari

Share