Asigurarea dreptului la familie pentru fiecare copil – discutată de experți internaționali și autorități 

Asigurarea dreptului la familie pentru fiecare copil – discutată de experți internaționali și autorități 

Reprezentanţi ai autorităţilor publice centrale şi locale din republică, specialişti din domeniul asistenţei sociale, educaţiei şi asistenţei medicale, experți internaţionali, reprezentanţi ai mediului academic şi profesionişti din sectorul neguvernamental participă în perioada 17-19 mai curent, la Conferința internațională „Asigurarea dreptului la familie pentru fiecare copil: Provocări şi soluţii”. Evenimentul este organizat în contextul celor zece ani de la lansarea reformei sistemului de protecţie a copilului în Republica Moldova. 

Potrivit unui comunicat de presă, scopul conferinţei este de a prezenta cele mai importante realizări obţinute în procesul de reformare a sistemului rezidențial de îngrijire a copilului în Republica Moldova şi a evidenţia conexiunea dintre dezinstituţionalizare, dezvoltarea serviciilor bazate pe familie şi comunitate, educaţia incluzivă şi intervenţia timpurie. Evenimentul va oferi oportunităţi pentru diseminarea practicilor de succes naţionale şi internaţionale privind prevenirea separării copilului de familie şi modele alternative de îngrijire de tip familial pentru copiii separaţi de părinţi.

În deschiderea conferinței, ministrul muncii, protecției sociale și familiei, Stela Grigoraș a declarat: „Pe parcursul celor 10 ani de la lansarea reformei sistemului de protecție a copilului, Republica Moldova a înregistrat rezultate semnificative în asigurarea dreptului copiilor la familie. Am toată convingerea că în timpul apropiat vom reuși ca fiecare copil din țara noastră mică, dar frumoasă să aibă o familie puternică și protejată. Doar prin eforturi comune vom transforma visele copiilor în realitate„.

Potrivit datelor statistice, la sfîrșitul anului 2015, în țară activau 35 de instituții rezidențiale, în care erau plasați în jur de 1900 de copii. Din momentul lansării reformei sistemului rezidențial, numărul de instituții s-a redus cu 30, iar a copiilor cu circa 9 mii.

Prezent la eveniment, E.S. Philip Batson, Ambasador al Marii Britanii și Irlandei de Nord în Republica Moldova a menționat că prioritatea lui este de a oferi șanse egale pentru fiecare copil, de aceea susține organizațiile implicate în acest proces de asigurare a dreptului copiilor la o familie și  promovarea dezinstuționalizării copiilor: „Sunt încântat de progresele înregistrate de până acum, chiar dacă procesul este unul dificil și anevoios. După 10 ani, autoritățile cu societatea civilă și comunitatea donatorilor au obținut rezultate pozitive pentru copii și familiile lor, pentru asta aveți toată aprecierea mea„, a accentuat ambasadorul.

Guvernul, cu suportul partenerilor de dezvoltare și ONG-lor active în domeniu, a dezvoltat un sistem de servicii sociale alternative de îngrijire a copiilor, în special asistența parentală profesionistă, casa de copii de tip familial, casa comunitară pentru copii în situaţie de risc, serviciul de tutelă/curatelă, sprijinul familial etc. Toate aceste progrese au îmbunătăţit calitatea vieţii copiilor separaţi de părinţi, care au regăsit bucuria de a creşte într-un mediu familial şi de a fi incluşi în şcoală şi comunitate.

Astfel, rezultatele reformei vor determina priorităţile Republicii Moldova privind sistemul de protecţie a copilului, axate în special pe consolidarea serviciilor sociale adresate copiilor în situaţie de risc, dezvoltarea educaţiei incluzive în învăţămîntul preşcolar şi crearea unui sistem naţional de servicii de intervenţie timpurie la copii.

Pe parcursul  conferinței,  cu suportul experţilor internaționali, vor fi organizate ateliere pentru diferite grupuri de specialişti, în cadrul cărora vor fi abordate mai multe subiecte ce țin de: participarea copiilor în procesul de luare a deciziilor; dezvoltarea serviciului de asistență parentală profesionistă; incluziunea educațională a copiilor cu cerințe educaționale speciale; lucrul cu copiii cu necesități emoționale complexe, integrarea serviciilor adresate copiilor etc. De asemenea va fi expusă o expoziție a desenelor realizate de copii cu tematica „Dreptul copilului la familie”.

Evenimentul este organizat de Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei al Republicii Moldova și AO „Parteneriate pentru fiecare copil” și susținerea financiară a Organizației „Lumos Foundation” din Marea Britanie şi a USAID.

 

Doina Secrieru

Share