Cine și ce jocuri face pentru a-i oferi un nou mandat lui Ion Ceban

Cine și ce jocuri face pentru a-i oferi un nou mandat lui Ion Ceban

Urmăresc cu mare atenţie tot ceea ce ţine de preconizata luptă pentru funcţia de Primar general al capitalei, analizând fiecare informaţie, chiar şi cele neoficiale, vehiculate de reprezentanţii diferitor forţe politice. Şi, cu cât mai mult analizez lucrurile, cu atât creşte certitudinea că se pun la cale o mulţime de jocuri de culise care au un singur scop – să-l mai facă o dată Primar pe Ion Ceban. Cel mai şocant este că în jocurile respective se pare că sunt implicaţi şi aşa-zişi pro-europeni, care, urmărindu-şi interesele înguste, sunt gata, în aceste timpuri grele şi care necesită maximă responsabilitate şi maturitate politică, să-l înscăuneze pe un primar pro-rus pentru încă un mandat. Dar haideţi să le luăm pe rând.

Este absolut evident că, pentru a-şi proteja miza (pe Ion Ceban) şi pentru a-i spori şansele la un nou mandat, Moscova va face tot posibilul ca el să nu aibă oponenţi puternici pe stânga. Astfel, deja se discută că forţele de stânga pro-ruse, vor înainta candidaţi fără şanse şi vor mima campania electorală. Şi asta se va face pentru a nu-l împiedica pe Ion Ceban. Se vehiculează deja şi nume concrete în acest sens. Spre exemplu, mi-a luat ceva timp ca să mă documentez despre un posibil candidat la Primăria capitalei, pe care se zice că-l va înainta PSRM. Chiar dacă e deputat, recunosc că i-am auzit pentru prima dată numele. Care ar fi logica înaintării unui astfel de candidat în cursă, mai ales că partidul respectiv pretinde că e unul serios?! Răspunsul e simplu: joc de culise în favoarea lui Ion Ceban la cererea Moscovei.

Staţi să vedeţi că lucrurile sunt şi mai interesante pe dreapta. Dacă credeţi că PAS va face tot posibilul pentru ca Lilian Carp să învingă în alegerile pentru Primăria capitalei, vă înşelaţi amarnic. În PAS şi aşa sunt două-trei grupări care se măcelăresc între ele permanent şi, credeţi-mă, nimănui din acest partid nu-i este convenabil ca să apară încă o grupare – cea a lui Lilian Carp. Iar atunci când cineva devine primar, numaidecât îi apar şi anumite ambiţii politice. Dacă nu credeţi, analizaţi scurta istorie politică a Republicii Moldova şi vă veţi convinge de acest lucru. De aceea, eu cred în ceea ce se vorbeşte neoficial – că mulţi din PAS, nu doar că nu-l vor ajuta pe Lilian Carp să ajungă primar, ci îi vor pune beţe în roate. Iar va avea de câştigat în final acelaşi Ion Ceban.

Deci, ce avem: pe de o parte, Moscova trage sforile pentru a-i face cât se poate de lejeră calea lui Ion Ceban spre un nou mandat, iar pe de altă parte, pretinşii pro-europeni, ghidaţi de interesele lor înguste, de asemenea fac jocul actualului primar al capitalei. Şi nimeni dintre ei nu se gândeşte deloc la Chişinău, la locuitorii capitalei, care, cu siguranţă, merită să trăiască într-un oraş modern, european, pe care Ion Ceban nu are cum să-l asigure.

Ce e de făcut? Răspunsul e simplu: locuitorii capitalei trebuie să dea dovadă de maximă vigilenţă şi să ştie să aleagă grâul de neghină. Pe de o parte, alegătorii trebuie să înțeleagă că Ion Ceban nu trebuie lăsat să câștige un nou mandat, pentru că acesta reprezintă un potenţial pericol pentru viitorul european al Chişinăului. Pe de altă parte, dacă un candidat de dreapta considerat cu şanse nu este susţinut în realitate nici de propriul partid, trebuie să găsim alte soluţii. Despre ce soluţii de alternativă e vorba, acest lucru deja rămâne la latitudinea fiecărui chișinăuian în parte. Important este să nu ne lăsăm atraşi în jocuri politice cu mize camuflate, pentru că, în rezultat, tot noi vom avea de pierdut.

Vadim Brînzaniuc,

vicepreședinte al Partidului Social Democrat European,

președinte al PSDE Chișinău 

Share