Centrul de Drept al Femeilor și Inspectoratul de poliție Ciocana continuă colaborarea privind prevenirea violenței în familie

Centrul de Drept al Femeilor și Inspectoratul de poliție Ciocana continuă colaborarea privind prevenirea violenței în familie

Centrul de Drept al Femeilor (CDF) și Inspectoratul de poliție Ciocana al Direcției de Poliție al mun. Chișinău au semnat astăzi un nou Acord de colaborare.

Acordul de colaborare este implementat în scopul realizării sarcinii Legii nr.45 din 01.03.2007, privind prevenirea și combaterea violenței în familie, Legea nr. 320 din 2012 cu privire la activitatea Poliției și statul polițistului, Legea nr.333 din 2006 privind statutul ofițerului de urmărire penală, a convenției ONU privind Eliminarea Tuturor Formelor de Discriminare față de Femei (1979) și a Convenției Europene privind Prevenirea și Combaterea Violenței față de Femei și Violenței în Familie (Istanbul, 2011).

Șeful Inspectoratului de poliție Ciocana al Direcției de poliție al mun. Chișinău, Ion Gojan,  colonel de poliție, a declarat că bazele acestui Acord de colaborare au fost puse încă în anul 2013.

”Legea nr. 45 privind prevenirea și combaterea violenței în familie este din 2007, însă până în 2013, nu era clar mecanismul de implementare: cine și cu ce se ocupă. Respectiv, odată cu implementarea proiectului pilot și semnând Acordul de colaborare (2013-2015), a început să fie o claritate în acțiunile tuturor actorilor. Pe parcursul anilor în cauză – au fost efectuate circa 9 sesiuni de instruire, au fost instruiți circa 52 ofițeri de sector și ofițeri de urmărire penală cu participarea asistenților sociali, procurorilor, administrației publice locale”, a explicat el.

Potrivit lui Ion Gojan, dat fiind faptul că, Acordul a adus rezultate frumoase, CDF și Inspectoratul de poliție Ciocana au hotărât să prelungească Acordul de colaborare pe o perioadă nedeterminată. ”Pe parcursul perioadei de implementare a Acordului au fost aduse mai multe beneficii atât populației din sec. Ciocana, precum și colaboratorilor sau angajaților poliției, care activează în cadrul Inspectoratului. Doar pe parcursul anului 2015 au fost obținute circa 19 ordonanțe de protecție a victimelor de violență în familie, inclusiv 4 cu ajutorul și cu sprijinul angajaților Centrului”, a adăugat Gojan.

La rândul său, președintele Centrului de Drept al Femeilor, Angelina Zaporojan – Pîrgari a precizat că, în cadrul proiectului pilot, în 2013, au participat 2 Inspectorate de poliție: Râșcani și Ciocana, însă Inspectoratul Ciocana s-a evidențiat printr-o colaborare și o deschidere deosebită. ”Ideea era ca atunci când poliția vine în contact cu un caz de violență în familie, poliția să informeze victima despre faptul că ar putea primi asistență, ulterior, victima să se adreseze CDF. Asistența pe care o oferim noi este una holistică, CDF lucrează într-o rețea cu alți prestatori de servicii pe teritoriul republici și în mun. Chișinău. Noi ne bucurăm de colaborarea pe care o avem cu poliția și semnăm acest Acord pentru a continua conlucrarea”, a menționat ea.

Angelina Zaporojan – Pîrgari a afirmat că, pe deoparte – poliția își face munca foarte bine acumulând probele, iar pe de altă – CDF sprijină victimele și informează pe tot parcursul la ce pot să se aștepte, care vor fi acțiunile lor de mai departe. ”Proiectul-pilot a crescut, în bază acestui model frumos care a funcționat, noi ne-am extins și alte trei inspectorate: Botanica, Buiucani și Centru, și începem să construim și acolo punțile. Este un model care funcționează, un model prin care societatea civilă lucrează cot la cot cu poliția ca să asiste victimele, ca să curme infracționalitatea”, a subliniat președintele CDF.

IMG_0732 IMG_0740 IMG_0744 IMG_0755 IMG_0765 IMG_0774

Mihaela Rotari

Share