Ce a reușit MDRC în 2015? Vezi retrospectiva!

Ce a reușit MDRC în 2015? Vezi retrospectiva!

Ministrul Vasile Bîtcă a făcut retrospectiva anului 2015, în ceea ce ține de activitățile de la Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor (MDRC) pentru anul precedent, nominalizând principalele succese obținute.

 “Astfel, în anul 2015 la nivel de Minister am reușit să elaborăm două documente strategic importante care, odată fiind adoptate, vor asigura o bună guvernare în domeniul dezvoltării regionale și construcțiilor: Strategia Națională de Dezvoltare Regională 2016-2020 (SNDR) și Codul Urbanismului şi Construcţiilor.

        De asemenea, a fost inițiat procesul de instituționalizare a conceptului de dezvoltare regională în Regiunea de dezvoltare UTA Găgăuzia, prin constituirea Consiliului Regional pentru Dezvoltare și lansarea procedurilor de creare a Agenției de dezvoltare regională, precum și elaborat cadrul de reglementare la nivel regional.

        Ne-am propus să îmbunătățim statisticile regionale și am inițiat un proiect, cu suportul UE, în valoare de 2 mil. Euro. Principalii beneficiari ai proiectului sunt atît producătorii cît și utilizatorii de date statistice oficiale: Biroul Naţional de Statistică, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor și ADR-urile.

        Pe parcursul anului 2015, în urma finalizării proiectelor în domeniul dat, am reușit să aprovizionăm cu apă potabilă circa 13 300 de cetățeni. În satul Vălcineț, r-nul Călărași a fost construit un complex turistic-sportiv, iar 200 de producători din Regiunea de Centru beneficiază, din acest an, de o casă de ambalare pentru servicii moderne de marketing la export, inclusiv de o infrastructură modernă de păstrare și recondiționare a fructelor și strugurilor de masă. Astfel, în comuna Costești, r. Ialoveni, au fost create 40 locuri de muncă noi.

        Prin consolidarea patrimoniului existent în localități, am contribuit la promovarea atractivității turistice în regiuni. În orașul Cahul a fost finalizată prima etapă de reabilitare a zonei de odihnă şi agrement „Lacul Sărat”.

        Tot aici, nominalizăm și drumurile care au fost renovate sau construite capital din sursele financiare ale Fondului Național de Dezvoltare Regională: drumul regional L-452 (G-452) or. Străşeni – s. Scoreni  (r-nul Străşeni) – s. Malcoci (r-nul Ialoveni), drumul de ocolire a orașului Hîncești, drumul L-510 R-30 Ştefan Vodă – Talmaza și accesul către satul Ciobruciu, precum și drumului L 54 din Taraclia. Astfel, prin renovarea a circa 20 km de infrastructură  am contribuit la impulsionarea dezvoltării social-economice a localităţilor și am încurajat turismul în regiuni, iar 68 mii de cetățeni circulă pe drumuri bune.

        În total, în anul 2015 s-au aflat în derulare 24 de proiecte pentru sectoarele prioritare: apă și canalizare, managementul deșeurilor solide, drumuri regionale și locale, eficiența energetică a clădirilor publice. Pentru realizarea eficientă a acestora din Fondul Național de Dezvoltare Regională au fost alocați circa 162 mln lei.

        În domeniul construcțiilor, constat cu satisfacţie, că am reușit să promovăm și să fie adoptată Legea nr. 75 din 30.04.2015 cu privire la locuințe, care a intrat în vigoare în luna noiembrie, anul 2015. De asemenea, pe parcursul anului au fost elaborate 9 acte legislative și normative pentru asigurarea punerii în aplicare a prevederilor Legii.

Primii 20 tineri specialiști au obținut actele de proprietate pentru locuințele  repartizate conform Hotărîrii Guvernului nr.1259 din 12 noiembrie 2008.     

În vederea susținerii tinerilor, inclusiv a persoanelor cu nevoi speciale am continuat construcția locuințelor sociale, reușind pe parcursul anului trecut să finalizăm 96 locuințe sociale în raioanele  Briceni,  Sîngerei și Hîncești. Totodată, am demarat  lucrările de construcție a 124 apartamente în or. Nisporeni, alte 94 apartamente sociale – în or. Ialoveni. În derulare sunt lucrările de construcție a 72 locuințe sociale în or. Soroca. Pentru construcția locuințelor sociale din țara noastră Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei a alocat anul trecut, circa 3 mln euro.

Concomitent țin să menționez că pentru prima dată situația privind asigurarea localităților urbane cu documentație urbanistică are tendințe pozitive. Pe parcursul anului 2015,  specialiștii MDRC au susținut autoritățile publice locale în inițierea și elaborarea proiectelor planurilor urbanistice generale pentru 10 orașe și la moment actele sînt supuse procedurilor de avizare, expertizare și aprobare.  

Împreună cu organizațiile nonguvernamentale (Coaliția Nediscriminare, Asociația ,,Motivație), Inspecția de Stat în Construcții și alte instituții interesate am organizat consultări, mese rotunde, seminare, controale de specialitate și am depus eforturi susţinute pentru asigurarea accesului persoanelor cu nevoi speciale  la infrastructura socială.

Am continuat să dezvoltăm capacitățile  și competențele tehnice ale specialiștilor din domeniul construcțiilor, să informăm consumatorul larg prin promovarea expozițiilor de specialitate, organizarea seminarelor tematice și atelierelor de lucru despre noile tehnologii în construcții, reglementările tehnice şi standardele naţionale și europene în domeniul construcţiilor, etc.

În acest context, am instruit și atestat circa 2 000 de specialiști în domeniu. 

         Prin colaborarea cu UNDP și UNECE am reușit să consolidăm capacitățile naționale pentru locuințe durabile și dezvoltare urbană în cadrul unei importante conferințe internaționale la care au participat reprezentanți ai APC, APL și ONG.

        Cu susținerea partenerilor de dezvoltare, Guvernul Germaniei prin Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei  (GIZ) sunt în derulare proiecte-pilot, în valoare de 6,5 mln. euro. De asemenea, prin cooperarea financiară bilaterală cu Germania, experți străini ne vor ajuta să elaborăm studiul de fezabilitate privind aprovizionarea cu apă și sanitație a raionului Cahul. Elaborarea  Studiului de fezabilitate va dura 12 luni, după care vor fi inițiate lucrările de construcție propriu-zise.

        Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) ne-a acordat suportul  financiar, în sumă de circa 500 mii dolari SUA pentru construcția stației de epurare și dezvoltarea sistemului public de canalizare din raionul Telenești.

        Acestea fiind menţionate, mă bucur că eforturile depuse prin colaborare și cooperare intensă au atins obiectivele stabilite.

        În final doresc să menţionez că anul 2016 va fi, cu siguranţă, unul de mobilizare şi consolidare a eforturilor tuturor partenerilor în domeniile de competenţă, fapt care va contribui, cu certitudine, la realizarea eficientă a obiectivelor propuse”, a notat ministrul.

b1

Doina Secrieru

Share