Anul 2017 va fi mai bun din punct de vedere economic față de 2016, dar este și o noutate mai puțin plăcută – opinie
Anul 2017 va fi mai bun din punct de vedere economic față de 2016. Principalele ramuri care vor fi pe plus sunt: agricultura, comerțul și investițiile. O noutate mai puțin plăcută este că vor fi majorate tarifele la energia electrică, gaze naturale și căldură. Este opinia experților IDIS Viitorul, Veaceslav Ioniță și Victor Parlicov exprimată în cadrul emisiunii ”60 de minute de realism economic”, potrivit unui comunicat de presă.
„Comerțul va crește pe fundalul scoaterii acestuia din tenebru în condițiile în care impozitul va fi de 1% din cifra de afaceri. Agricultura se va dezvolta ca urmare a prestației mai bune a agricultorilor, suportului din partea statului și asistenței externe. În ceea ce privește investițiile acestea ar putea crește după restabilirea încrederii partenerilor externi. Avem exemplul anului 2014 când statul era un puternic jucător în construcții și a făcut investiții în reabilitarea școlilor, grădinițelor, construcția apeductelor și drumurilor locale”, a explicat Ioniță.
La rândul său, Victor Parlicov e de părere că principala problemă în 2017 rămâne furtul miliardului. Guvernarea va întreprinde anumite acțiuni care să dea bine cetățeanului, de aceea este greu de vorbit de reforme. Avem exemplul cu reforma pensiilor, care a stârnit o serie de discuții în societate pe fundalul unei încrederi șubrezite față de guvernare. Autoritățile se vor concentra pe lucrurile mici, care arată frumos, dar nu pe reforme de care are nevoie Moldova.
„În 2017 vom avea o majorare a tarifelor la energia electrică și gaze naturale cu circa 10%, ca urmare a includerii în tarif a devierilor financiare. La gazele naturale se adaugă și scumpirea petrolului la bursele internaționale. Singura noutate bună a anului ar fi o înviorare economică la nivel mic”, a spus Parlicov.
În opinia expertului, orice acțiune pe care ar întreprinde-o guvernarea pentru a împinge în sus economia nu va avea efecte. ”Mai degrabă, autoritățile încearcă să facă echilibristică să nu deranjeze partenerii de dezvoltare și să furnizeze noutăți pozitive populației, însă riscul anului 2017 este să cadă în dizgrația partenerilor de dezvoltare”.
Doina Secrieru