15 întreprinderi din RM, premiate pentru respectarea legislației în domeniul securității și sănătății în muncă
Anual, la data de 28 aprilie este celebrată Ziua Internațională a securității și sănătății în muncă. În acest context, Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei a premiat cu diplome și trofee 15 întreprinderi din Republica Moldova, care au promovat și implementat politicile în domeniul securității și sănătății în muncă și au creat condiții decente la locul de muncă.
Companiile premiate au demonstrat performanțe în asigurarea condițiilor de muncă, instruirea și informarea salariaților în domeniul securității în muncă, respectarea cerințelor minime de securitate în muncă, iar pe parcursul ultimilor ani au prevenit producerea accidentelor de muncă.
Ministrul Muncii, Protecției Sociale și Familiei, Stela Grigoraș a felicitat întreprinderile nominalizate pentru munca depusă privind protecția salariaților și crearea condițiilor bune de muncă.
„În această zi se promovează la nivel mondial prevenirea accidentelor și a bolilor profesionale la locul de muncă. Încă din prima zi a mandatului meu de ministru am subliniat importanța acțiunilor Inspectoratului de Stat al Muncii, astfel încât, incidența accidentelor de muncă să fie reduse. Totodată, apreciez și reiterez necesitatea unei colaborări eficiente cu agenții economici în promovarea și implementarea politicilor în domeniu, pentru ca toți angajații să fie protejați de orice risc pentru viața și sănătatea lor”, a declarat ministrul Muncii, Protecției Sociale și Familiei.
În fiecare an, Organizaţia Internaţională a Muncii lansează câte o temă pentru a sărbători Ziua internaţională pentru securitate şi sănătate în muncă. Tema pentru anul 2017 este „Optimizarea colectării și utilizării datelor privind securitatea și sănătatea în muncă”.
Anul acesta campania OIM se concentrează pe nevoia stringentă a ţărilor de a-şi îmbunătăţi capacitatea de a colecta şi a utiliza date de securitate şi sănătate în muncă fiabile. Se urmăreşte, în special, protejarea drepturilor lucrătorilor şi promovarea unui mediu de lucru sigur şi sănătos pentru toţi lucrătorii, inclusiv pentru lucrătorii migranţi, mai ales pentru femeile migrante, precum şi pentru cei cu forme precare de angajare.
Doina Secrieru