Operațiunea specială a polițiștilor pentru…copiii

Operațiunea specială a polițiștilor pentru…copiii

În perioada 21 februarie – 1 martie curent, copiii se vor afla în  vacanţă. În acest context, Inspectoratul General al Poliţiei, prin intermediul subdiviziunilor teritoriale, va desfăşura măsuri de prevenire în cadrul  operaţiunii speciale „Grija”.  

În perioada nominalizată poliţiștii vor intensifica activităţile orientate la prevenirea şi contracararea delicvenţei juvenile, prevenirea traumatismului de diferit gen în rândurile copiilor şi a infracţiunilor comise împotriva lor.

Concomitent, în conlucrare cu organele administraţiei publice locale, vor fi  desfăşurate razii în teritoriul administrativ deservit (în special în instituţiile de agrement şi locurile de concentrare a minorilor), inclusiv pe timp de noapte, cu scopul depistării copiilor aflaţi fără supravegherea părinţilor, prevenirii victimizării acestora, neadmiterii consumului de băuturi alcoolice, droguri şi alte substanţe psihotrope, precum şi documentarea cazurilor de comercializare către minori a produselor din tutun şi/sau băuturi alcoolice.

Astfel, Inspectoratul General al Poliţiei recomandă părinţilor/reprezentanţilor legali sporirea vigilenţei şi supravegherea în permanenţă a copiilor pentru evitarea cazurilor de dispariţii, accidente de circulaţie, provocări a vătămărilor corporale din neatenţie, ș.a.

La fel, este important să discutați deschis şi să instruiți copilul cum să reacţioneze în situaţia în care se rătăceşte, să plece de la domiciliu doar cu permisiunea adulților, să spună întotdeauna unde şi cu cine pleacă.

Pentru evitarea traumatizării de diferit gen, recomandăm părinților să nu lase copilul să se joace nesupravegheat, mai ales în zonele aglomerate sau în adiacentul părţii carosabilului.

De asemenea, copiilor li se recomandă să nu stabilească prietenii cu persoane care manifestă un comportament deviant, să fie prudenţi în relaţiile cu persoanele recent cunoscute sau cunoscute întâmplător şi să nu primească nimic de la persoane străine, pentru siguranţa lor, să evite frecventarea locurilor şi mediilor unde se consumă alcool, droguri sau se practică jocuri de noroc.

IGP atenţionează că „Neîndeplinirea sau îndeplinirea necorespunzătoare de către părinţi sau de către persoanele care îi înlocuiesc a obligaţiilor de întreţinere, de educare şi de instruire a copilului” se sancţionează contravenţional cu amendă de la 5  la 25 de unităţi convenţionale sau muncă neremunerată în folosul comunităţii de pînă la 40 de ore.

Mihaela Rotari

Share