Oleg Efrim: Avem norme, legi, coduri deontologice, și ele trebuie respectate

Oleg Efrim: Avem norme, legi, coduri deontologice, și ele trebuie respectate

Ministerul Justiției desfășoară astăzi discuții publice cu privire la aplicarea normelor de etică profesională în activitatea judecătorilor, procurorilor, avocaților, mediatorilor, executorilor judecătorești și notarilor. La discuții participă reprezentanți din cadrul tuturor profesiilor juridice, experți naționali și internaționali, reprezentanți ai societății civile. Evenimentul este susținut financiar de către fundația germană Konrad Adenauer, în cadrul Programului statul de drept în Europea de Sud-Est.

Prezent la eveniment, ministrul Justiției, Oleg Efrim, a afirmat că încrederea cetățenilor în justiție depinde de comportamentul judecătorilor, procurorilor, avocaților, executorilor judecătorești și de felul în care aceștia respectă normele eticii profesionale. Potrivit lui, încrederea în instituțiile și profesiile juridice se construiește din percepții și se bazează pe reputație, integritate și profesionalism. ”Deseori, din păcate, reputația nu e pusă pe primul loc. Mai mult contează câștigurile pe care le obținem, părerea colegilor, poziția socială și mai puțin se atrage atenția la părerea societății. Avem norme, legi, coduri deontologice, și ele trebuie respectate. Numai în acest fel putem contribui la înfăptuirea echitabilă și corectă a justiției în țara noastră”, a spus Oleg Efrim.

Ministrul Justiției a mulțumit Fundației Konrad Adenauer pentru sprijinul continuu și implicarea activă la implementarea reformelor din justiție.

”Etica profesională trebuie să fie o preocupare pentru fiecare jurist. Principiile integrității, independenței, legalității, imparțialității, profesionalismului trebuie respectate de reprezentanții profesiilor juridice. De comportamentul fiecărui jurist depinde încrederea cetățenilor în actul justiției și buna funcționare a statului de drept”, a menționat Thorsten Geissler, director de Program, Fundația Kondrad Adenauer.

Potrivit membrului Consiliul Superior al Magistraturii din România, Cristi Danileț, respectarea normelor de etică joacă un rol foarte important în lupta cu corupția și sporirea încrederii societății în actul justiției, în reprezentanții profesiilor juridice. ”În Republica Moldova, ca și în România, buna funcționare a democrației și a statului de drept depind de comportamentul și prestanța profesională a celor care fac justiție”, a menționat Cristi Danileț.

În cadrul discuțiilor sunt prezentate și analizate standardele europene în domeniul eticii profesionale și modul în care acestea sunt aplicate în statele din parteneriatul estic. Alte subiecte abordate în cadrul discuțiilor țin de promovarea eticii profesionale și sensibilizarea opiniei publice în acest sens, organele responsabile de aplicarea normelor de etică, practicile internaționale.

Maria Roșca

Share