Ofertele președintelui FMF pentru îmbunătățirea fotbalului moldovenesc

Ofertele președintelui FMF pentru îmbunătățirea fotbalului moldovenesc

Președintele Federației Moldovenești de Fotbal (FMF), Leonid Oleinicenco a adus la cunoștința reprezentanților cluburilor profesioniste de fotbal, întruniți la ședința Comitetului Fotbal Profesionist, proiectul comun al FMF și UEFA GROW „Community Development Officer”. Potrivit unui comunicat al FMF, proiectul vine să ofere soluții de management pentru echipele profesionale de fotbal din întreaga țară, informează OFICIAL.

„Necesitatea îmbunătățirii calității managementului a fost elucidate și de raportul UEFA despre starea de lucruri în fotbalul moldovenesc, Divizia Națională și Cupa Moldovei Orange, prezentat audienței. Raportul se bazează și pe indicatorii obținuți în urma unui sondaj UEFA efectuat în rândul populației și amatorilor de fotbal. „Community Development Officer” este un concept care permite angajarea, prin cofinanțare de către cluburi și FMF a unor manageri, sarcina cărora este de a crea și dezvolta parteneriate, inclusiv financiare, cu autoritățile și comunitatea locală. Astfel, echipele de fotbal vor deveni factori de imagine și dezvoltare pentru localități, contribuind la consolidarea comunității locale și încadrarea tinerilor în activitatea fotbalistică. Totodată, sarcina Ofițerilor de dezvoltare locală este de a elabora și implementa modele financiare sustenabile pentru echipele profesioniste”, se menționează în același comunicat.

În cadrul aceleiași ședințe, Leonid Oleinicenco a invitat cluburile profesioniste din Moldova să vină cu propuneri și soluții care ar permite crearea, în comun, a unui sistem de delegare a arbitrilor în cadrul Diviziei Naționale. „Am vorbit până acum despre existența problemelor legate de arbitraj. Cred că e timpul să găsim soluții. Îndemn cluburile, dar și Comitetul de arbitri, să vină cu propuneri, dintre care, sunt sigur, putem găsi câteva pe care să le agreăm cu toții și să le punem la baza unui sistem de delegare față de care să nu avem dubii”, a menționat Leonid Oleinicenco.

În acest context, Președintele FMF a ținut să menționeze, că federația, la rândul ei, întreprinde deja acțiuni concrete în acest sens, iar săptămâna viitoare, Leonid Oleinicenco va merge la București, pentru a semna un Acord de colaborare cu FRF care, printre altele, prevede și invitarea observatorilor de arbitri români la meciurile din Divizia Națională, pentru a asigura acordarea imparțială a calificativelor de evaluare a arbitrajului.

Mihaela Rotari

Share