Liga Fotbal în Școli, ediția 2023-2024, aduce noi talente și emoții

Liga Fotbal în Școli, ediția 2023-2024, aduce noi talente și emoții

Liga Fotbal în Școli, ediția 2023-2024, competiția dedicată claselor specializate de fotbal, va demara pe 2 aprilie curent pe terenurile instituțiilor de învățământ din diferite regiuni ale țării. Turneul din acest an va reuni un număr record de echipe din toate colțurile Moldovei – 36 de formații din peste 17 instituții publice de învățământ din orașele Chișinău, Orhei, Taraclia, Ocnița, Cahul, Cimișlia și Comrat. Entuziasmul și talentul tinerilor fotbaliști promit un sezon plin de meciuri spectaculoase și emoții intense.

Amintim că ediția precedentă a fost ediția inaugurală a turneului pentru copii ”Liga Fotbal în Școli”, care a fost organizată la 3 categorii de vârstă: clasele a 5-a, a 6-a și a 7-a. Etapele preliminare au adunat peste 540 de copii, dintre care 136 de fete. S-au jucat 37 de meciuri, care s-au disputat în Orhei, Cimișlia, Ciorescu, Taraclia și Chișinău.

Clamsamentele din ediția precedentă, 2022-2023, au fost următoarele:

Clasa a 5-a

Locul I: Instituția Publică Liceul Teoretic ”Mihai Viteazul” din mun. Chișinău

Locul II: Instituția Publică Liceul Teoretic ”Nicolae Iorga” din capitală

Locul III: Instituția Publică Liceul Teoretic ”Mihai Eminescu”, or. Cimișlia

Clasa a 6-a

Locul I: Instituția Publică Liceul Teoretic ”Nicolae Iorga” din mun. Chișinău

Locul II: Instituția Publică Liceul Teoretic ”Mihai Viteazul” din capitală

Locul III: Instituția Publică Liceul Teoretic ”Nikolai Gogol”, mun. Chișinău 

Clasa a 7-a

Locul I: Instituția Publică Liceul Teoretic ”Mihai Eminescu”, c. Sipoteni, raionul Călărași

Locul II: Instituția Publică Liceul Teoretic ”Liviu Deleanu”, mun. Chișinău

Locul III: Instituția Publică Liceul Teoretic ”I. Vazov”, or. Taraclia.

Turneul este organizat și desfășurat de Federația Moldovenească de Fotbal, în parteneriat cu Ministerul Educației și Cercetării, Asociația Obștească „Socca Moldova” și APL, în conformitate cu calendarul acțiunilor sportive naționale și internaționale, aprobat de MEC, în baza regulamentului tehnic al jocului de minifotbal (versiunea Socca) şi de fotbal pentru clase 7- 8. Ministerul Educației și Cercetării prin intermediul direcțiilor educație, tineret și sport (DETS), în funcție de aria de competență, răspunde de coordonarea, îndrumarea, controlul şi adoptarea măsurilor care se impun pentru buna organizare şi desfășurare a Turneului.

Obiectivele acestui turneu sunt propagarea modului sănătos de viață, popularizarea fotbalului în Republica Moldova, antrenarea elevilor în practicarea sistematică a exercițiilor fizice, în general, şi a fotbalului, în special, pentru fortificarea sănătății. De asemenea acest turenu pune accent pe stimularea interesului elevilor de implicare în activitățile sportive extra-curriculare din instituțiile de învățământ preuniversitar din Republica Moldova. Un punct forte în cadrul acestei competiții este cultivarea în rândul elevilor a spiritului de fair-play, dar și favorizarea creării unei identități sportive pentru fiecare instituție de învățământ.

La turneul din acest an vor participa elevii și elevele instituțiilor de învățământ, în care sunt organizate clase specializate de fotbal:

Concursul rezervat claselor a 5-a: IP LT ”I. L. Caragiale” (mun. Orhei), IP LT ”Mihai Eminescu” (mun. Ungheni), IP LT ”Alexandru cel Bun” (or. Sîngera, mun. Chișinău), IP LT ”Mihai Eminescu” (or. Cimișlia), IP LT ”Hyperion” (mun. Chișinău), IP LT ”Universul” (mun. Chișinău), IP LT ”N. Gogol” (mun. Chișinău), IP LT ”Mihai Viteazul” (mun. Chișinău), IP LT ”Mihai Sadoveanu” (c. Giurgiulești, r-n Cahul), IP LT „Olimp” (mun. Chișinău), IP LT „P. Zadnipru” (mun. Chișinău)

Concursul rezervat claselor a 6-a: IP LT ”George Călinescu” (mun. Chișinău), IP LT ”Gaudeamus” (mun. Chișinău), IP LT ”Mihai Viteazul” (mun. Chișinău), IP LT ”N. Gogol” (mun. Chișinău), IP LT ”Nicolae Iorga” (mun. Chișinău), IP LT ”Universul” (mun. Chișinău), IP LT ”A.I. Cuza” (mun. Chișinău), IP LT ”Hyperion” (com. Durlești, mun. Chișinău), IP LT ”Alexandru cel Bun” (or. Sîngera, mun. Chișinău), IP LT ”Mihai Eminescu” (or. Cimișlia), IP LT ”Mihai Eminescu” (mun. Ungheni), IP LT ”I. L. Caragiale” (mun. Orhei), IP LT ”Olimp” (mun. Chișinău)

Concursul rezervat claselor a 7-a: IP LT ”George Călinescu” (mun. Chișinău), IP LT ”Gaudeamus” (mun. Chișinău), IP LT ”Mihai Viteazul” (mun. Chișinău), IP LT ”N. Gogol” (mun. Chișinău), IP LT ”Nicolae Iorga” (mun. Chișinău), IP LT ”Gr. Vieru” (com. Bacioi, mun. Chișinău), IP LT ”T. Zanet” (com. Congaz, r-nul Comrat), IP LT ”M. Sadoveanu” (or. Ocnița), IP LT ”I. Vazov” (or. Taraclia)

Concursul rezervat claselor a 8-a: IP LT ”Liviu Deleanu” (mun. Chișinău), IP LT ”M. Eminescu” (com. Sipoteni, r-nul Călărași), IP LT ”I. Vazov” (or. Taraclia)

Condițiile de desfășurare:

Meciurile din cadrul turneului se vor desfășura pe terenurile de fotbal cu suprafață artificială, având următoarele dimensiuni:

Lungime – min. 44 m, max. 50 m;

Lățime – min. 24 m, max. 30 m.

Dimensiunea porții – 2 x 4 m sau 2 x 5 m

Competiția Liga Fotbal în Școli 2023-2024 se va desfășura în trei etape:

Etapa preliminară (faza grupelor) va avea loc între 2 și 25 aprilie 2024. Meciurile se vor juca pe terenurile de fotbal din gestiunea instituțiilor de învățământ, desemnate gazde ale etapelor.

Etapa intermediară (meciurile semi-finale) va avea loc pe 1 și 2 mai 2024 la IP LT ”P. Zadnipru” (mun. Chișinău) și com. Ciorescu Socca Arena.

Etapa finală va avea loc pe 18 și 19 mai 2024 la Arena FMF (parcul La Izvor, mun. Chișinău) și Arena Zimbru.

Organizatorii competiției sunt:

Etapa 1: Instituțiile de învățământ, desemnate gazde ale etapelor

Etapa 2: Instituțiile de învățământ, desemnate gazde ale etapelor

Etapa 3: Ministerul Educației și Cercetării și Federația Moldovenească de Fotbal

Pentru mai multe detalii accesați REGULAMENTUL TURNEULUI… LIGA (FIS) (click)

Fotbal în școli” este un proiect social de promovare a sportului numărul 1 printre copiii din Republica Moldova. Inițiat de FMF în colaborare cu Ministerului Educației și Cercetării, proiectul este implementat cu succes în peste 280 de instituții de învățământ din țară. Orele de fotbal în cadrul lecțiilor de educație fizică sunt desfășurate de profesori instruiți la cursurile organizate de Federația Moldovenească de Fotbal.

Prin Strategia de dezvoltare 2020-24FMF și-a trasat 4 obiective majore cu scopul popularizării fotbalului și pentru dezvoltarea fotbalului de copii și juniori: implementarea jocului în grădinițe, lecțiile de fotbal în școli, crearea claselor specializate de fotbal și a Academiilor de fotbal.

Share