Istoria echipei Petrocub Hînceşti, prima finalistă a Cupei Moldovei Moldtelecom

Istoria echipei Petrocub Hînceşti, prima finalistă a Cupei Moldovei Moldtelecom

Povestea echipei Petrocub a început oficial pe 27 noiembrie 1999. În comuna Sărata Galbenă, raionul Hînceşti, apărea pe harta fotbalistică un nou club ambițios la iniţiativa oamenilor de afaceri Mihai Usatîi și Mihai Crăciun. 

”Petrocub-Spicul” Sărata Galbenă a avut nevoie de doar două sezoane pentru a promova în Divizia Națională, după un baraj câștigat la masa verde cu Haiduc-Sporting USM. Debutul în eșalonul superior a fost unul onorabil. Evoluând cu o nouă denumire – FC Hîncești, formația antrenată de Victor Barîșev a reușit să încheie campionatul pe locul 5. Primul gol al echipei în Divizia Națională a fost marcat de Eduard Blănuță. Iar prima victorie a venit pe 23 septembrie 2001, 3-1 cu Tiligul Tiraspol, grație unei duble semnate de Marcel Reșitca, în prezent antrenor secund al echipei.

FC Hîncești nu a rezistat însă mult în elita fotbalului moldovenesc, retrăgându-se după prima jumătate a sezonului următor.

După o perioadă îndelungată de incertitudine, proprietarii clubului au decis că e timpul pentru o nouă tentativă de a cuceri trofee adevărate. Astfel, cu o nouă denumire, ”Petrocub” reușește din nou promovarea în Divizia Națională, după câștigarea Diviziei B, seria Sud (2013/14) și clasarea pe locul 2 în Divizia A (2014/15). Liderii formației din Hîncești erau tinerii Vladimir Ambros, Dan Taras sau Vladislav Slivca. Pas cu pas, Petrocub a urcat şi în clasamentul Diviziei Naționale.

În ediția 2017, odată cu venirea lui Lilian Popescu la timonă, formația din Hâncești se clasează în premieră pe locul 3, ceea ce le-a permis să participe pentru prima dată în cupele europene, mai exact, în preliminariile Ligii Europa. Aceste performanţe au fost repetate şi în următoarele ediţii de campionat.

Mai mult ca atât. Stabilitatea şi managementul progresiv al clubului au permis acestuia să dezvolte propria şcoală de fotbal, cu 8 grupe de copii, precum şi infrastructura necesară. Stadionul municipal din Hînceşti a fost printre primele care au beneficiat de suportul FMF la instalarea sistemului de iluminare nocturnă, iar în anul 2023 a găzduit în premieră o finală de Cupa Moldovei.

Prestaţiile bune din ultimii ani au deschis drumul jucătorilor de la Petrocub spre diferite echipe naţionale ale Moldovei. Vladimir Ambros, Ion Jardan, Dan Taras, Iaser Ţurcan, frații Mihai și Sergiu Plătică, Marius Iosipoi, Corneliu Cotogoi, Maxim Potârniche, Nicky Cleșcenco, Victor Mudrac, Victor Bogaciuc, Călin Revenco, Cristian Avram și alții sunt cele mai elocvente exemple.

În anul 2020 Petrocub s-a calificat în premieră în finala Cupei Moldovei, pe care a câștigat-o în fața formației Sfîntul Gheorghe Suruceni la lovituri de departajare. În 2024, hînceștenii sunt din nou în finală, unde vor întâlni echipa Zimbru.

Petrocub a câștigat în 2024 primul titlu de campioană națională.

Petrocub va lupta pentru al doilea trofeu, Cupa Moldovei, din istoria clubului sâmbătă, 25 mai, pe stadionul Zimbru din Chişinău împotriva celui mai titrat club din dreapta Nistrului, Zimbru.

Finala Cupei Moldovei Moldtelecom va începe de la ora 20.00 și va fi transmisă în direct de postul de televiziune WE SPORT.

Share