Ilan Șor: Voi merge până la capăt în lupta cu coruția din fotbalul moldovenesc

Ilan Șor: Voi merge până la capăt în lupta cu coruția din fotbalul moldovenesc

La data de 30 septembrie a avut loc un meci de fotbal dintre echipele „Milsami“ (Orhei) și „Dacia“ (Chișinău). Meciul s-a terminat cu scorul de 1:1.

„Arbitrul care a arbitrat meciul „Milsami” – „Dacia” a pierdut controlul – atât peste joc, cât și peste el. Și în această situație, a luat o decizie inadecvată, care a “îngropat” echipa noastră. Nu numai în acest meci, ci și pentru jocurile viitoare, deoarece jucătorii înlăturați, care sunt așii echipei, precum și antrenorul nu vor putea intra pe teren în cadrul a cel puțin două meciuri. În același timp, arbitrul „a reușit” să îngroape și intriga în lupta pentru campionat”, se arată într-o postare a primarului orașului Orhei, Ilan Șor.

În același timp, Ilan Șor, solicită din partea Federației de Fotbal din Moldova să studieze situația din punct de vedere al bunului-simț și de corectitudinea acțiunilor arbitrului.

„Milsami nu pentru prima dată se confruntă cu nelegiuirea în arbitraj, însă eliminarea a trei jucători și a antrenorului, care afectează nu numai rezultatul meciului, ci întregul campionat – este deja dincolo de bine și rău. În opinia noastră, este extrem de important să înțelegem dacă nu cumva această „cădere nervoasă” acoperă de fapt un interes. În fine, prețul întrebării este prea mare – medaliile campionatului național, demnitatea acestor premii. Jucătorii de fotbal care s-au confruntat pe teren cu acest arbitru știu foarte bine de faptul că el însuși provoacă jucători la emoții negative și agresivitate. Mizeria, inclusiv înjurăturile adresate jucătorilor este „stilul său unic”. Credem că Federația de Fotbal este pur și simplu obligată să efectueze o investigație oficială asupra acestor cazuri, care depășesc limitele regulamentului. Unul dintre cele mai importante obiective ale Federației de Fotbal din Moldova este îmbunătățirea calității arbitrajului și sporirea credibilității acestuia. Atât timp cât meciurile Campionatului Național vor fi arbitrate de astfel de „personaje”, nu vor apărea schimbări calitative în fotbalul moldovenesc în general și în mod deosebit în arbitraj”, menționează el.

Prin urmare, Ilan Șor solicită Federației de Fotbal să-l elimine din arbitri în timpul anchetei și să se ridice problema retragerii acreditării de către FIFA pe motiv de inconsecvență de serviciu.
„Spre marele regret pentru comunitatea internațională de fotbal, pentru federațiile europene și internaționale, nivelul ridicat al corupției în fotbalul moldovenesc nu este un secret. Dar ceea ce s-a întâmplat în meciul „Milsami” – „Dacia” ne mărturisește nu doar despre un nivel de corupție ridicat, ci foarte ridicat Și dacă nu începem să luptăm astăzi cu acest rău, mâine poate fi prea târziu: vom rămâne fără fotbal și fără posibilitatea de a schimba atitudinea față de acesta în arena internațională.
De ce cineva ar trebui să investească în dezvoltarea fotbalului, altcineva să sprijine cluburile preferate, iar altcineva să joace, pentru a lupta pentru echipa, dacă toate aceste investiții uriașe, emoții sincere, o mulțime de muncă și dedicare poate înlătura un jucător printr-un sunet de fluier al unui arbitru corupt, care pentru acest sunet de fluier va fi bine plătit?
Am fost primul care a declarat război împotriva corupției în cele mai înalte eșaloane ale puterii. Voi fi primul care va provoca corupția în fotbal. Sunt sigur că în această luptă nu voi fi singur, că voi fi sprijinit de proprietarii celorlalte echipe care s-au săturat că rezultatul meciului depinde de arbitri corupți. Eu intenționez să merg până la capăt.
Sper foarte mult ca Federația de Fotbal să reacționeze rapid și rigid la acest caz. De asemenea, sper că Federația va efectua o analiză totală a acțiunilor arbitrilor în alte meciuri „controversate”, iar după anchetă vor lua măsuri eficiente pentru a depăși corupția în arbitraj”, menționează el.

Mihaela Rotari

Share