IFPS luptă cu corupția. Un angajat reținut pentru corupere și trafic de influență
Un inspector fiscal al Direcţiei Generale Control Fiscal din cadrul Inspectoratului Fiscal de Stat al mun. Chişinău a fost reţinut de ofiţerii CNA şi procurori într-un dosar de corupere şi trafic de influenţă. Investigaţiile au demarat la sesizarea Serviciului de securitate internă al IFPS.
Potrivit demersului IFPS, inspectorul ar fi pretins 3000 de lei de la un agent economic din mun. Chișinău, pentru a nu efectua controale fiscale la o întreprindere gestionată de acesta. Plus de aceasta, inspectorul l-ar fi asigurat că nu-i va crea impedimente în activitatea economică, iar pentru aceste ”servicii” angajatul fiscului ar fi pretins 3000 de lei, susţinând că o parte din bani urmează să-i transmită superiorului său, pentru soluţionarea pozitivă a cazului.
Astfel, CNA şi procurorii au iniţiat o cauză penală pentru corupere pasivă şi trafic de influenţă, reuşind să documenteze acţiunile inspectorului. Banii au fost transmişi sub controlul CNA în două tranşe, iar, după ultima tranzacţie, bănuitul a fost reţinut. Operaţiunea de constatare în flagrant a avut loc aseară în parcarea unui centru comercial din Chişinău. În prezent, acesta se află în izolatorul CNA pentru 72 de ore. Dacă va fi găsit vinovat, el riscă închisoare de la 5 la 10 ani, cu amendă în mărime de la 6000 la 8000 unităţi convenţionale şi cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii publice sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 7 la 10 ani.
În acţiunile sale, ofiţerii CNA au fost sprijiniţi de Direcţia Securitate Internă şi Anticorupţie a Inspectoratului Fiscal Principal de Stat. Conducerea urmăririi penale este exercitată de către Procuratura Anticorupţie.
Conducerea SFS acordă o atenție deosebită combaterii fenomenului corupției, acest flagel prezentând pericole enorme pentru modernizarea europeană a Republicii Moldova, a declarat, solicitat de presă pe acest caz, Șeful SFS, Ion Prisăcaru. Cu acest scop, a specificat șeful autorității fiscale naționale, sunt de remarcat acțiunile eficiente ale Direcţiei Securitate Internă şi Anticorupţie a Inspectoratului Fiscal Principal de Stat, dar și cele realizate în comun cu ofițerii CNA. Este de remarcat că, pentru a combate corupția, instituțiile noastre colaborează eficient, o dovadă în acest sens fiind cazurile de reținere a funcționarilor corupți, cât și, bunăoară, desfășurarea în comun a seminarelor orientate spre combaterea corupției, precum cele cu genericul ”Răspunderea juridică pentru actele de corupţie; Aplicarea în practică a Legii nr.325 din 23.12.2013 privind testarea integrităţii profesionale; Aplicarea în practică a prevederilor HG nr.134 din 22.02.2013 privind stabilirea valorii admise a cadourilor simbolice, a celor oferite din politeţe sau cu prilejul anumitor acţiuni de protocol şi aprobarea Regulamentului cu privire la evidenţa, evaluarea, utilizarea şi răscumpărarea cadourilor simbolice, a celor oferite din politeţe sau cu prilejul anumitor acţiuni de protocol”.
Maria Roșca
foto: publika.md