Delegația AGEPI a participat la Seminarul „Strategii și politici în domeniul proprietății intelectuale” de la Beijing

Delegația AGEPI a participat la Seminarul „Strategii și politici în domeniul proprietății intelectuale” de la Beijing

În perioada 14-16 decembrie, delegația Agenției de Stat pentru Proprietatea Intelectuală (AGEPI) a participat la Seminarul „Strategii și politici în domeniul proprietății intelectuale” de la Beijing, la invitația Președintelui Oficiului de Proprietate Intelectuală a Republicii Populare Chineze (SIPO), Dr. Shen Changyu, potrivit unui comunicat de presă.

Seminarul a avut drept scop crearea unei platforme de comunicare între reprezentanții Oficiilor de Proprietate Intelectuală din Europa de Est, OEAB și SIPO, pentru a împărtăși păreri, informații și experiența în domeniul proprietății intelectuale.

La seminar au participat 11 țări din Europa de Est, printre care Albania, Ucraina, Georgia, Macedonia, Muntenegru, Belarus etc., care au prezentat un raport despre sistemul național de proprietate intelectuală, strategii și politici în domeniul proprietății intelectuale, precum și realizări și perspective. Printre participanți au fost și reprezentanții Oficiului Eurasiatic de Brevete, care au prezentat agenda de dezvoltare a organizației.

În prima zi de seminar, delegația AGEPI a avut o întâlnire cu He Zhimn, vice-președintele SIPO. La întrunire au mai fost prezenți Wu Kai, director Secția 4 Cooperare Internațională și Wang Ying, director adjunct Departament Cooperare Internațională.

În cadrul întrevederii, a fost evidențiată importanța consolidării relațiilor de cooperare bilaterală moldo-chineze în domeniul proprietății intelectuale, a fost discutată experiența Oficiului chinez în stimularea și încurajarea activității inventatorilor, precum și a fost lansată invitația din partea AGEPI de participare la Expoziția Internațională Specializată „Infoinvent – 2017”.

Pe parcursul primelor două zile de seminar, reprezentanții SIPO au prezentat rapoarte cu privire la atribuțiile și funcțiile de bază ale Oficiului de Proprietate Intelectuală Chinez, precum și aspecte cu privire la protecția obiectelor de proprietate intelectuală în China, promovarea culturii și sporirea cooperării internaționale în domeniul PI.

Ultima zi de eveniment a fost destinată rapoartelor reprezentanților oficiilor de PI, invitați la seminar. Svetlana Munteanu a prezentat un raport cu privire la dezvoltarea sistemului național de proprietate intelectuală, precum și realizările primei și a doua etape de implementare a Strategiei Naționale în domeniul PI, până în 2020.

Doina Secrieru

Share