Manifestări dedicate Zilei Culturii Naționale, la Chișinău

Manifestări dedicate Zilei Culturii Naționale, la Chișinău

Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chişinău în colaborare Ambasada României în Republica Moldova şi Sala cu Orgă organizează două evenimente cu prilejul Zilei Culturii Naţionale: lansarea albumului fotografic Republica Moldova. Chişinău. Cultural (ed. Princeps, 2017) şi tradiţionalul concert de muzică clasică, informează Oficial.

Evenimentele vor avea loc pe data de 16 ianuarie 2018, la Sala cu Orgă, după cum urmează:
ora 17.00 – Lansarea albumului fotografic Republica Moldova. Chişinău. Cultural, în prezenţa autorului Ioan Mânăscurtă.
ora 18.00 – Concert de Ziua Culturii Naţionale susţinut de Orchestra Naţională de Cameră a Sălii cu Orgă sub bagheta maestrului Cristian Florea, Corul Naţional de Cameră a Sălii cu Orgă condus de Ilona Stepan şi soliştii: Ana Strezeva (orgă), Ion Negură (flaut), Ştefan Negură (nai) şi Radu Banariuc (vioară). 
În program vor fi interpretate creaţii de Bach-Florea, Vivaldi, Bizet-Waxman, Verdi-Singelee, Bartok, Enescu şi Porumbescu. Intrare va fi liberă liberă.

 

Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chişinău continuă seria manifestărilor dedicate Zilei Culturii Naţionale în capitala Republicii Moldova.
Ziua de 15 ianuarie 2017, cu începere de la ora 10.00, va debuta cu o depunere de flori la bustul lui Mihai Eminescu, situat pe Aleea Clasicilor Literaturii Române din grădina publică „Ștefan cel Mare și Sfânt”. Manifestările vor continua cu recitalul de poezie organizat în colaborare cu Uniunea Scriitorilor din Republica Moldova. Ambianţa de secol XIX va fi asigurată de un grup de tineri actori şi artişti plasitici îmbrăcaţi în costume de epocă, iar defilarea actorilor va fi organizată cu sprijinul Teatrului Național de Operă și Balet „Maria Bieșu”din Chişinău şi al Academiei de Muzică, Teatru şi Arte Plastice din Republica Moldova.
În aceeaşi ambianţă de secol XIX, va fi vernisată şi expoziția „Mihai Eminescu… În mine bate inima lumii!”. Evenimentul, organizat în parteneriat cu Primăria Municipiului Chișinău, va avea loc, la ora 11.30, la Rondul din spatele statuii lui Ștefan cel Mare și Sfânt.
În spiritul tradiției junimiste și a reuniunilor de la „Bolta Rece” din Iași, Cafeneaua de la Casa Scriitorilor din Chișinău și vinăria „Purcari” vor oferi publicului câte un pahar de vin fiert cu piper și scorțișoară.
Manifestările vor continua la Muzeul Național al Literaturii Române „Mihail Kogălniceanu”, unde, începând cu ora 12.30, vor fi prezentate noile colecții ale muzeului.

 

Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău în colaborare cu Filarmonica Națională „Serghei Lunchievici” din Chișinău organizează o expoziție specială de pictură, a tinerilor artişti plastici Victor Frimu şi Radu Negru. Vernisajul va avea loc pe data de 16 ianuarie 2018, ora 15.30, la Galeria Filarmonicii Naţionale „Serghei Lunchievici” şi se înscrie în seria de manifestări organizate de ICR Chişinău cu prilejul Zilei Culturii Naţionale.

Victor Frimu s-a născut pe data de 10 mai 1989, în comuna Ciutesti, raionul Nisporeni, Republica Moldova. În 2009 a absolvit Colegiul Republican de Arte Plastice „Alexandru Plamadeala” din Chisinau, Sectia Pictura la clasa profesorului Ghenadie Jalba; în 2013 – Sectia Pictura a Facultăţii de Arte Plastice, Academia de Muzica Teatru şi Arte Plastice Chişinău, clasa profesorului Iurie Matei, iar în 2015 a finaliza studiile de master, în cadrul aceleiaşi instituţii.
Începând cu 2003, lucrările sale au putut fi văzute în cadrul unor expoziţii de grup sau individuale organizate în Republica Moldova, România şi Germania.

Radu Negru s-a născut la 01 iunie 1991, în oraşul Drochia, Republica Moldova. În 2014 a absolvit Secția Pictură Monumentală a Facultăţii de Arte Plastice, Academia de Muzică Teatru si Arte Plastice Chișinau, clasa profesorului Valeriu Jabinschi, iar în 2014 masteratul la Secţia Pictură a AMTAP, clasa profesorului Iurie Matei.
Din 2016 este pictor-decorator al Teatrului de Opera și Balet „Maria Bieșu” din Chișinău. Lucrările sale au fost expuse, în perioada 2013-2017 în cadrul unor expoziţii de grup şi collective organizate în Republica Moldova, România, Germania, Austria şi Franţa.

Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chişinău în colaborare cu Teatrul Poetic „Alexei Mateevici” din Chişinău organizează, cu prilejul Zilei Culturii Naţionale, spectacolul muzical-poetic Nu credeam să-nvăţ a muri vrodată dedicat poetului naţional Mihai Eminescu. Evenimentul va avea loc pe data de 14 ianuarie 2018, ora 18.00 la Teatrul Poetic „Alexei Mateevici” şi va marca debutul seriei se evenimente organizate de ICR Chişinău pentru a marca Ziua Culturii Naţionale în Republica Moldova.

În cadrul spectacolului, cunoscutul actor Nicolae Jelescu va interpreta câteva dintre cele mai importante şi cunoscute creaţii eminesciene: poemul Andrei Mureşan, Odă în metru antic, Scrisoarea I, Scrisoarea III, sonetele ş.a. Momentele poetice vor fi însoţite de momente muzicale susţinute de cantautorul Viorel Burlacu (chitară), care va interpreta melodii pe versuri eminesciene şi dedicaţii lui Eminescu.

Spectacolul va inaugura suita de evenimente organizate de ICR Chişinău pentru a marca Ziua Culturii Naţionale pe teritoriul Republicii Moldova.

Intrare liberă în limita locurilor disponibile.

Mihaela Rotari

Share