Mitropolitul Vladimir îndeamnă preoţii să nu se implice în politică

Mitropolitul Vladimir îndeamnă preoţii să nu se implice în politică

Preoţii nu trebuie să facă politică, iar politicul nu trebuie să se implice în treburile bisericeşti. Despre aceasta a vorbit Mitropolitul Moldovei, Vladimir în cadrul unui interviu acordat televiziunii Prime, informează Oficial.

„Adeseori, noi suntem și criticați. Criticați, mai ales, de cei care stau la cârma statului că se implică biserica.  Adeseori, noi vorbim cum ar trebui să arate acest om, care să fie calitățile lui și nu vorbim de fiecare persoană în parte. În caz că apar unele neînțelegeri, când apar candidații la oarecare funcție, noi trebuie să-i invităm, în primul rând, în sfânta biserică ca dânșii să se mărturisească, să se împărtășe, să-i slujim un tideum la toți împreună. Să-i binecuvântăm și pe urmă fiecare creștin să-și aleagă persoana care ar dori să fie în Parlament sau la cârma țării. Dar adeseori, suntem învinuiți, fiindcă și preotul, fie și arhiereul, adică are o persoană care îi este mai aproape de sufletul său. De aceea, practic, îi îndeamnă pe creștini iată ar fi bine să votăm pentru acesta, este mai aproape de biserică, care ne-a ajutat biserica și clar că aici nu putem de fiecare să judecăm acești preoți, fiindcă el din gânduri bune, nu din gânduri rele, îl îndeamnă pe om să candideze pentru un candidat sau pentru altul. Dar clar că cel mai bine ar fi să nu ne implicăm. Bunul Dumnezeu de sus să aleagă, să arate cu degetul cel care trebuie să fie la cârma conducerii statului sau a Parlamentului”, a precizat el.

Prin urmare, el a comunicat despre relația biserică-stat.

„Noi de fiecare dată am dorit ca relațiile între biserică și stat să fie normale. Într-un stat ca Republica Moldova, cei care sunt majoritatea de credință ortodoxă, aceste relații ar fi de dorit ca să fie până la sfârșitul veacului cele mai bune, fiindcă noi nu susținem unul pe altul, ci colaborăm. Noi colaborăm pentru binele fie statului, pentru binele bisericii. Ne consultăm cu conducerea statului cum am face mai bine ca să fie și pentru biserică și pentru stat. În ceea ce privește biserica, trebuințele, nu toți cunosc că noi nu suntem asigurați de stat cu nimic”, a declarat el.

Mihaela Rotari

Share