De ce te îngraşi după ce ai avut un copil

De ce te îngraşi după ce ai avut un copil

Valabil şi pentru femeie, dar şi pentru bărbaţi, a creşte un copil în casă sporeşte riscul îngrăşării. Mai puţin nuanţat spus, maternitatea/paternitatea te îngraşă.

Principalele cauze ale îngrăşării părinţilor după venirea pe lume a copilului:

1. Somnul prost

Invariabil, naşterea unui copil este urmată de stricarea somnului părinţilor. A dormi iepureşte, a te trezi noaptea la anumite intervale de timp, precum şi ridicatul din pat pentru a începe o nouă zi după “cum dictează copilul” sunt condiţii ideale pentru scăderea calităţii somnului, iar acest lucru duce, mai mereu, la creşterea poftei de mâncare în mod artificial. Spunem în mod artificial pentru că, după numeroase nopţi de nesomn, puţini părinţi au poftă să mănânce broccoli, râvnind de fapt după produse de tip junkfood.

Soluţia: a mânca foarte puţin şi des produse sănătoase care să conţină toţi nutrienţii de care are nevoie corpul – proteine (carne, peşte, ouă), carbohidraţi (fructe, legume, cereale integrale) şi grăsimi (seminţe, nuci, ulei de măsline, avocado). Mesele cantitativ mici, dar dese, cam o dată de trei-patru ore, nu vor permite scăderea glicemiei atât de mult încât să daţi iama în produse nesănătoase.

2. Lipsa unui orar de masă

În procesul de creştere a copilului, mulţi părinţi – mame şi/sau taţi – nu mai dispun de program propriu, acesta fiind deopotrivă dictat de nevoile celui mic. Prin urmare, deseori, nu există un program fix pentru mese. Dacă foamea apare acasă, atunci a mânca sănătos nu este o problemă, însă se poate întâmpla ca foamea să apară când părintele este pe drumuri cu copilul.

Soluţia: pentru acest ultim caz este recomandat ca, pe lângă toate cele necesare copilului pe care părintele le care cu el peste tot, să aibă şi el o caserolă cu câteva alimente sănătoase, neperisabile la care să poată apela. Astfel, va evita să ronţăie produse junkfood.

3. Balanţa hormonala dezechilibrată de stres

A creşte un copil implică, automat, stres, iar această stare care afectează părintele în fiecare zi îi creşte producţia de cortizol, acel hormon care, în cantităţi mari, favorizează creşterea ţesutului adipos, mai ales în jurul taliei.

Soluţia: fiecare om dispune de propria-i capacitate de reducere a stresului, însă când vine vorba de rolul de părinte, acest lucru este dificil de obţinut. Singurul mod prin care se poate scădea riscul îngrăşării pe fond de stres este, în esenţă, controlul alimentelor ingerate.

4. Un pahar de alcool ca recompensă

După ce a reuşit să culce copilul, mulţi părinţi se recompensează cu un pahar de alcool sau poate cu ceva dulce la final de zi. Însă astfel de “recompense” nu au cum să nu ducă la îngrăşare, iar singura soluţie care există pentru a prevenit luarea în greutate din cauza “recompenselor nesănătoase” este abţinerea de la ele.

Sursa: lyla.ro

 

Share