Cum se produc crenvurștii VIDEO

Cum se produc crenvurștii VIDEO

Mit sau adevăr? Ingredientele crenvurștilor sunt menționate pe etichetă, dar românii deseori se întreabă dacă într-adevăr compoziția se regăsește în produsul finit.

Se vehiculează tot felul de teorii despre cum sunt făcuți, iar multe dintre ele sunt eronate. Ca să ne convingem care este procesul de fabricație am ales să ne documentăm la Cris-Tim, cel mai mare producător de mezeluri din România.

Vizualizați în clipul de mai jos adevărul despre crenvurști.

 

Procesul de fabricație este relativ simplu. Totul pleacă de la materia primă. La sortimentul “cremwurstii cu pui”, produși la fabrica Cris-Tim, așa cum este normal, cel mai important ingredient al rețetei este carnea de pui.

Odată realizată recepția materiei prime, sunt cinci etape importante în fabricarea crenvurștilor. În acest caz, materia primă înseamnă piept de pui, carne de porc și slănină. Pe lângă acestea în componența produsului finit se mai regăsesc condimente naturale, care imprimă proprietăți speciale privind gustul și mirosul.

Recepția materiei prime

Primul pas, care implică o analiză riguroasă, este recepția materiei prime. Aici, angajații verifică proprietățile organoleptice: aspectul, culoarea, mirosul și prospețimea conform examenelor de laborator. Odată trecute aceste teste, urmează etapa de recepție cantitativă, în care se cântărește materia prima și se compară cu cantitatea înscrisă pe documentele însoțitoare.

Urmează pregătirea compoziției. Materiile prime și ingredientele sunt dozate conform rețetei de fabricație. Pregătirea se realizează într-un sistem de gestiune a producției informatic, care permite înregistrarea directă a cantităților dozate pe cântar în sistemul informatic.

Cum se pregătește pasta de carne

Unul dintre cele mai importante procese este cuterizarea. Aceasta este faza tehnologică în care toate componentele rețetei de fabricație sunt supuse unui proces de mărunțire fină pentru materia primă. Mai întâi în utilajul de mărunțire se introduce carnea de pui. Se adaugă carnea de porc și slănina. După ce ingredientele au fost mărunțite la dimensiunea din rețetă, se trece la omogenizarea finală, unde se adaugă condimentele.

Pe parcursul acestei etape se realizează procese de emulsionare, stabilizare și o dispersie uniformă a tuturor  ingredintelor rețetei de fabricație. După ce este realizată pasta de carne se trece la umplerarea crenvursților, adică la faza următoare. Cărucioarele, care poartă denumirea de cimbere, umplute cu materia primă sunt transportate la linia de umplere.

Umplerea

Compoziția ajunge în membrane, proces care se desfășoară sub acțiunea vidului. Pentru fiecare sortiment în parte există un program bine definit și setat pe mașina de umplut cu parametri de lucru specifici. După setarea programului și verificarea parametrilor de lucru pe mașinile de umplut în funcție de sortiment, angajatul reponsabil cu umplerea desfășoară procesul  verificând conformitatea din punct de vedere al calibrului final, adică măsoară diametrul de umplere. Apoi verifică gramajul și lungimea bucăților. La fiecare mașină de umplere lucrează trei angajați. Aceștia iau crenvurștii și îi înșiră pe bare de inox/aluminiu care sunt așezate în rame.

Ramele cu crenvurștii sunt transportate în zona de tratament termic. Pe parcursul acestei etape se desfășoară operații de zvântare, afumare și fierbere. Totul este suspus unui proces complex în care sunt controlați toți parametrii de umiditate, temperatură și viteza de circulație a aerului.

Transformările din această etapă generează formarea consistenței, a elasticității și definirea finală a aromei și a gustului.

Teste de laborator

După verificările realizate în laborator privind umiditatea produsului și analiza organoleptică pentru fiecare lot în vederea validării conformității, crenvurștii sunt ambalați pe o mașină cu termoformare și conservați cu ajutorul unui amestec de gaz inert sau cu vid,  în funcție de structura de comandă.

Operatorul preia crenvurștii gata ambalați și îi așează în lăzi pe care le trimite pe banda transportoare în depozitul de unde se efectuează livrarea. Liniile de ambalare de la Cris-Tim sunt de ultimă generație și permit un control eficient al produsului finit care ajunge pe rafturile magazinelor.

Cu muștar sau fără, crenvurștii rămân printre mâncărurile rapide și gustoase ale românilor.

 

Sursa: capital.ro

Share