Ambasadorul României în Republica Moldova a vernisat expoziția ”Drepți între popoare”

Ambasadorul României în Republica Moldova a vernisat expoziția ”Drepți între popoare”

Ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniță, a vernisat marți, 21 februarie 2017, expoziția ”Drepți între popoare”. La evenimentul organizat la Muzeul Național de Artă al Moldovei, în contextul deținerii de către România a președinției Alianţei Internaţionale pentru Memoria Holocaustului – IHRA, au rostit alocuțiuni Ambasadorul SUA în Republica Moldova, James D. Pettit, directorul JCC Kedem, Stella Harmelin, și Președintele Asociației Obștești „Asociația Evreilor din Republica Moldova – Foști Deținuți ai Nazismului”, Mihail Gordin.

Potrivit unui comunicat de presă, manifestarea a reunit reprezentanți ai corpului diplomatic, reprezentanți ai instituțiilor publice, reprezentanți ai comunității evreiești, reprezentanți ai mediului academic.

Cu acest prilej, Ambasadorul Daniel Ioniță a declarat: ”Este important să ne asumăm trecutul și este responsabilitatea noastră să educăm generațiile viitoare în spiritul toleranței și a bunei conviețuiri pentru ca astfel de tragedii să nu se mai repete. Să învățăm noile generații că trebuie să facem tot posibilul pentru a nu permite repetarea greșelilor trecutului. Să nu contenim a spune tinerilor adevărul despre istorie pentru ca niciodată tinerii să nu își piardă curajul în fața istoriei. Educarea tinerilor este cea mai bună reacție pe care o putem oferi la provocările contemporane la adresa valorilor fundamentale ale umanității. Este responsabilitatea noastră să le arătăm care sunt faptele istorice, să îi inspirăm în a deveni curajoși și a înțelege valoarea demnității umane.   Este la fel de important ca tinerii să înțeleagă istoria, să înțeleagă sensul asumării ei  și să aibă  curajul să ia atitudine ori de câte ori sunt în prezența unor acțiuni cu caracter rasist, xenofob, discriminatoriu, antisemit.”

Păstrarea memoriei Holocaustului este una din liniile de acțiune ale Alianței Internaționale pentru Memoria Holocaustului (IHRA), a cărei președinție este asigurată de România din luna martie 2016. În această calitate, România și-a asumat trei priorități: colaborarea cu media și social media pentru promovarea cunoașterii Holocaustului, dar și pentru combaterea negării Holocaustului, antisemitismului, rasismului, extremismului, discriminării și xenofobiei; consolidarea educației în domeniul Holocaustului în statele membre și observatoare ale organizației  – cum este de altfel și Republica Moldova – și  promovarea cercetării academice în domeniul Holocaustului.

Cele trei priorități ale președinției române susțin obiectivele fundamentale ale IHRA – memorie, educație și cercetare a Holocaustului –  contribuind astfel la soliditatea misiunii organizației.

Expoziția foto-documentară „Drepţi Între Popoare” poate fi vizionată de cei interesați la Muzeul Național de Artă la Moldovei, până la data de 5 martie 2017.

Doina Secrieru

Share