10 metode de contracepţie. Argumente pro şi contra
Când vine vorba de multitudinea de metode de contracepţie, poţi fi foarte confuză. Care sunt pilulele contraceptive potrivite pentru ţine? Care este cea mai eficace metodă de contracepţie? Multe întrebări cu multe variante de răspuns? Iată câteva dintre cele mai des utilizate metode de contracepţie şi ce plusuri şi minusuri au fiecare.
1. Pilulele contraceptive combinate
Pro: Sunt 99% eficiente in protejarea impotriva unei sarcini nedorite, daca sunt luate in jurul aceleiasi ore. Sunt utile si in reglarea ciclului menstrual si in diminuarea bufeurilor.
Contra: Nu sunt recomandate fumatoarelor si femeilor peste 35 de ani. Estrogenul poate duce la aparitia cheagurilor de sange. Daca suferi de migrene, ar fi bine sa renunti la aceste pilule intrucat pot da dureri foarte mari de cap.
2. Pilulele contraceptive doar cu progestative
Pro: Aceasta pilula nu contine estrogen si este mai sigura pentru fumatoare, diabetice si persoanele cardiace. De asemenea, poate fi folosita de mamele care alapteaza, intrucat nu reduce cantitatea de lapte.
Contra: Ar fi bine sa o eviti daca esti sigura ca nu o poti lua fix la aceeasi ora, in fiecare zi. Daca ai intarziat sa o iei mai mult de 3 ore, foloseste si alte metode contraceptive.
3. Inelul vaginal
Pro: Inelul este realizat din plastic flexibil care elibereaza estrogen si progestativ, exact ca o pilula contraceptiva. Se introduce in vagin pentru 3 saptamani, apoi o saptamana se scoate pentru a avea ciclu normal.
Contra: Inelul nu ar trebui folosit de femeile fumatoare, de cele care au probleme cu coagularea sangelui sau cele care au cancer.
4. Diafragma
Pro: Este realizata din cauciuc si are forma unei cupole. Diafragma previne inaintarea spermei catre ovul, pentru ca se asaza la intrarea spre colul uterin si se folosesc intotdeauna spermicide. Diafragma se fixeaza in cabinetul ginecologic, sub supraveghere medicala.
Contra: Diafragma nu poate fi folosita daca ai fluctuatii de greutate, intrucat isi pierde eficacitatea. Diafragma poate duce la infectii urinare. De asemenea, daca suferi de sindromul socului toxic, ar trebui sa eviti utilizarea diafragmei.
5. Steriletul
Pro: Este un dispozitiv care se implanteaza prin metode chirurgicale si care impiedica fertilizarea ovulului de catre spermatozi. Steriletul rezista pana la 10 ani si este 99% eficient in protejarea de sarcinile nedorite.
Contra: Specialistii recomanda steriletul doar femeilor care au nascut. Dispozitivul poate crea dureri abdominale femeilor care nu au nascut. De asemenea, daca intentionezi sa faci copii in urmatorii 1-2 ani, costurile implantarii si scoaterii steriletului s-ar putea sa nu merite efortul financiar.
6. Prezervativul pentru femei
Pro: Este asemanator prezervativului pentru barbati, este realizat din poliuretan si protejeaza impotriva bolilor cu transmitere sexuala. Se „monteaza” adanc in vagin, asemanator cu diafragma. Spre deosebire de prezervativul masculin, cel feminin se poate introduce in vagin cu pana la 8 ore inainte de sex.
Contra: Sunt mai putin eficace decat prezervativele masculine. Asa ca nu sunt recomandate, mai ales daca partenerul de sex este ocazional.
7. Prezervativul pentru barbati
Pro: Utilizat corespunzator, prezervativul pentru barbati din latex sau poliuretan protejeaza de bolile cu transmitere sexuala, HIV si sarcinile nedorite.
Contra: Nu sunt recomandate in cazul persoanelor alergice la latex sau poliuretan. Nu se folosesc lubrifianti pe baza de ulei care pot degrada latexul.
8. Plasturii contraceptivi
Pro: Se pot amplasa pe umeri, fund sau abdomen si „rezista” o saptamana.
Contra: Nu sunt recomandati daca ai probleme cu coagularea sangelui, intrucat elibereaza cu 60% mai mutl estrogen decat pilulele contraceptive.
9. Sterilizarea
Pro: Se realizeaza in cabinetele ginecologice, fie prin proceduri chirurgicale (legarea trompelor, la femei sau vasectomia, la barbati), fie non-chirurgical – prin metoda Essure (introducerea unui dispozitiv prin histeroscopie in interiorul trompelor uterine, via vagin si uter).
Contra: Daca intentionezi sa mai ai copii, aceste metode sunt ireversibile.
10. Pilula de a doua zi
Pro: Contraceptia de urgenta este o metoda de rezerva. Pilulele contin o doza mai mare din hormonii continuti de pilulele contraceptive combinate. Sunt eficiente daca sunt luate nu mai tarziu de 72 de ore de la contactul sexual neprotejat.
Contra: Pilula se elibereaza fara prescriptie medicala, doar la persoanele peste 18 ani. Minorele au nevoie de reteta. Desi reprezinta o alternativa preferabila avortului si mult mai putin traumatizanta, contraceptia postcoitala trebuie sa ramana o metoda utilizata ocazional si nu de rutina.
Sursa: sfatulparintilor.ro