Ziua mondială a accidentului vascular cerebral

Ziua mondială a accidentului vascular cerebral

În fiecare an, la 29 octombrie este marcată Ziua mondială a accidentului vascular cerebral. AVC reprezintă o afecțiune neurologică gravă, care se manifestă prin blocarea alimentării cu sânge a unei zone din creier, iar în consecință are loc deteriorarea rapidă a celulelor neuronale. Un pacient netratat pierde circa două milioane de neuroni, în fiecare minut, iar la fiecare oră în care tratamentul lipsește, mor neuronii, care s-ar pierde, în mod normal, în decursul a circa 3,6 ani de îmbătrânire fiziologică.

În Republica Moldova AVC este a doua cauză de mortalitate, aceasta fiind, de 3-4 ori mai mare decât în țările Uniunii Europene. Anual, peste 12 mii de oameni suferă un accident vascular cerebral, dintre care aproximativ 35% decedează în perioada acută a bolii. Totodată această afecțiune reprezintă principala cauză de handicap la populația adultă din Republica Moldova și a doua cauză de apariție a demenței.

La fiecare șase secunde o persoană moare din cauza unui AVC, la nivel mondial. Experții Organizației Mondiale a Sănătății consideră că până în anul 2030 accidentele vasculare cerebrale vor deveni principala cauză de mortalitate. Incidența AVC crește semnificativ odată cu înaintarea în vârstă. Peste 60% dintre cazuri se întâmplă în cazul persoanelor sub 70 de ani, arată datele Organizației Mondiale a Accidentului Vascular Cerebral.

Pentru prima dată în Republica Moldova sistemul de sănătate a aprobat o structură viabilă pentru asigurarea unui diagnostic și tratament la timp în cazul accidentelor vasculare cerebrale. Este vorba despre 13 centre specializate pentru tratarea AVC, care vor fi deschise, treptat, în instituțiile medico-sanitare spitalicești din întreaga țară. Mai exact, centrele primare vor fi localizate la Spitalul Clinic Bălți, Spitalul Clinic Municipal „Sfânta Treime”, spitalele raionale Edineț, Soroca „Anatolie Prisacari”, Florești, Orhei, Ungheni, Hîncești, Căușeni „Ana și Alexandru”, Cahul și Comrat. În spitalele din Bălți și Căușeni au fost deja instalate tomografele, sunt în regim de testare și, în curând, în aceste două instituții medicale vor fi lansate primele centre primare din țară. Centrul multidisciplinar AVC se va afla în cadrul Institutului de Neurologie și Neurochirurgie „Diomid Gherman”, iar cel comprehensiv – la Institutul de Medicină Urgentă. Aceste centre vor oferi o gamă largă de servicii medicale, în cadrul cărora starea pacienților va fi evaluată rapid și exact, în primele ore de la debutul simptomelor, vor fi realizate investigații pentru confirmarea diagnosticului și va fi asigurat tratamentul necesar, inclusiv prin intervenții chirurgicale. În acest sens Ministerul Sănătății a dotat instituțiile cu tomografe computerizate, aparate performante de ultrasonografie, Doppler vascular și alte echipamente necesare, asigurând și instruirea personalului medical. Totodată, pacienții vor beneficia de asistență pentru reabilitare, care să-i ajute să-și redobândească funcțiile motorii și cognitive după AVC.

Pentru ca cetățenii să se adreseze cât mai curând după ajutor medical, Ministerul Sănătății va desfășura o campanie prin care va informa populația despre semnele și factorii de risc ai AVC. Accidentul vascular cerebral poate fi recunoscut după următoarele simptome: amorțirea feței, a mâinilor și picioarelor, în special pe o parte a corpului, paralizie, tulburări de vorbire, confuzie, pierderea echilibrului, probleme de mers, reducerea câmpului vizual, amețeli.

Primele 4,5 ore de la debutul simptomelor AVC sunt cruciale și influențează semnificativ vindecarea, prevenind astfel dizabilitatea pe viață. O treime din persoanele care au suferit un accident vascular cerebral rămân cu handicap motor sau cognitiv pe termen lung. Circa 80% dintre cazurile acestei afecțiuni neurologice ar putea fi prevenite prin adoptarea unui mod sănătos de viață, ce include activitate fizică regulată, alimentație echilibrată, controale medicale de rutină, menținerea unei greutăți optime, reducerea stresului și renunțarea la fumat.

Share