Ziua Internațională a Studenților. Mesajul Ministerul Educației!

Ziua Internațională a Studenților. Mesajul Ministerul Educației!

Cu ocazia Zilei Internaționale a Studenților, care este sărbătorită astăzi – la 17 noiembrie, Ministerul Educației, Culturii şi Cercetării, a venit cu un mesaj de felicitare pentru toată comunitatea studențească.

„Este un prilej special pentru a aminti întregii lumi de forța motrice principală care apără activ valorile și idealurile societății – STUDENȚIMEA.

Cu aproape opt decenii în urmă, 17 noiembrie a devenit Ziua Internațională a Studenților pentru a comemora demonstrațiile inițiate de studenții din Praga împotriva ocupației naziste. Această zi are o semnificație majoră. În acea zi lumea a realizat faptul că vocea studenților este importantă pentru societate, care va fi exprimată și auzită de toți. De-a lungul anilor ați dovedit faptul că ştiți să luptați pentru drepturi și libertăți. Această zi reprezintă un câștig al comunității studențești, este o zi internațională dedicată vouă, dragi studenți! E sărbătoarea tinerilor curajoși, informați, ambițioși, civici și progresivi.

Totodată, voi, studenții, sunteți cei mai importanți reprezentanți ai universităților noastre peste hotarele țării, sunteți ambasadorii cunoașterii, dezvoltării și promovării învățământului superior. Republica Moldova se bucură de mulţi studenți talentați, fapt demonstrat prin activism, implicare, participare în concursuri naţionale şi internaţionale, unde studenții noştri au obţinut nenumărate performanţe, cu care ne mândrim. Anume voi sunteți principalul motor al dezvoltării cursului democratic al Republicii Moldova. Iată de ce susținerea tineretului studios reprezintă o prioritate a Guvernului, pentru că ne dorim ca tinerii noștri să-și găsească rostul în Republica Moldova.

În acest sens, au fost aprobate mai multe reforme guvernamentale destinate studenților, inclusiv:

  • majorarea până la 120 mii de lei a indemnizației pentru susținerea absolvenților facultăților pedagogice;
  • reconceptualizarea procesului de oferire a burselor de studii/ de merit și sociale, în baza performanțelor academice și cercetării științifice;
  • în temeiul Regulamentului–cadru cu privire la organizarea și funcționarea structurilor de autoguvernanță studențească, studenții noștri sunt membri cu drept de vot în cadrul managementului universitar: Consiliul facultății, Senatul instituției de învățământ superior, Consiliul de Etică și Management, Comisia de Asigurare a Calității.

De asemenea, studenţii sunt delegați şi în alte activități relevante cu rol decizional, consultativ sau administrativ la nivelul subdiviziunilor instituției de învățământ superior. Astfel, structurile de autoguvernanță studnețească (senat, consiliu, asociație, societate, ligă, alianță, parlament etc.) sunt formate în majoritatea universităților.

Ne bucurăm nespus că anume din partea organizațiilor studențești a venit inițiativa de a elabora noul Regulament privind organizarea căminelor din subordinea instituțiilor de învățământ de stat, care a fost adoptat la 14 noiembrie 2018 în ședința Guvernului și care prevede îmbunătățirea semnificativă a condițiilor de funcționare a acestora.

Evident, participarea studenților la guvernarea universitară este esenţială pentru realizarea unei autonomii autentice. Or, anii de studenţie reprezintă una dintre cele mai frumoase etape ale vieţii, marcată de emoții noi, prietenii pentru toată viața, dar și multă muncă, străduinţă şi responsabilitate. Știți să vă bucurați de tinereţe şi, în acelaşi timp, sunteți capabili de performanţe academice extraordinare.

În timpul anilor de studenție, plini de descoperiri incredibile, vă dorim să colectați amintiri uimitoare, or, anii petrecuți la universitate nu pot fi repetați. Vă dorim curaj să încercați lucruri noi și să implementați idei noi, iar, în cele din urmă, să aveți multă putere pentru a face față tuturor provocărilor din viața de zi cu zi. Sperăm să vă afirmaţi ca personalităţi şi profesionişti în diverse domenii de activitate. Vă îndemnăm să rămâneți mereu la fel de ingenioşi, plini de entuziasm, optimişti şi încrezuţi în propriile forţe, căci schimbarea spre bine se va produce, bineînţeles, cu implicarea reciprocă a întregii societăți!

Mult succes, inspirație şi energie, curaj şi perseverenţă! Să credeţi în forţele voastre, să vă valorificaţi potenţialul prin deschiderea spre cunoaştere şi inovaţie! Fiți conștienți de puterea pe care o aveți și de faptul că societatea contează pe voi!”, se menționează în mesaj

Mihaela Rotari

Share