Vor fi evaluate facilitățile oferite investitorilor pentru a spori atragerea și extinderea investițiilor în Moldova

Vor fi evaluate facilitățile oferite investitorilor pentru a spori atragerea și extinderea investițiilor în Moldova

Facilitățile fiscale și administrative oferite în prezent investitorilor care activează în Republica Moldova vor fi evaluate pentru a stabili dacă acestea răspund nevoilor investitorilor și corespund bunelor practici internaționale. De asemenea, evaluarea va analiza dacă stimulentele oferite promovează investițiile în sectoarele economice prioritare și încurajează dezvoltarea afacerilor.

Inițiativa aparține Agenției de Investiții și va fi realizată cu sprijinul Programului USAID de Reforme Instituționale și Structurale în Moldova. În acest context, până la sfârșitul lunii ianuarie, va fi selectată o companie, care să efectueze evaluarea eficienței stimulentelor investiționale.

Analiza planificată va examina impactul facilităților existente, inclusiv impozitul 0% pe veniturile reinvestite, care urmărește încurajarea reinvestirii și extinderii afacerilor; aplicarea cotei de 12% a impozitului pe venit pentru companiile rezidente; cota unică de 7% pentru impozitarea sectorului IT & BPO, destinată creșterii acestuia; reziliența sectorului bancar, care asigură un mediu financiar stabil pentru investitori; permisele de ședere prin investiții, care oferă investitorilor străini acces la rezidență; TVA de 8% pentru HoReCa, produse farmaceutice, agroalimentare și gaze naturale; TVA 0% pentru transport internațional.

Identificarea deficiențelor stimulentelor existente va permite ajustarea acestora la nevoile actuale ale investitorilor și lansarea unor noi facilități care să contribuie semnificativ la dezvoltarea economică și la sporirea competitivității. Aceste măsuri vor crea un mediu de afaceri stabil și previzibil, consolidând încrederea investitorilor.

Potrivit Agenției de Investiții, în 2024, în Moldova erau înregistrate 3,8 mii de companii cu investiții străine directe. Principalii investitori străini provin din țări precum Cipru, Olanda, România, Franța, Bulgaria, Austria și Marea Britanie. Investițiile străine au fost direcționate în principal către patru sectoare cum sunt industria prelucrătoare (21,4%); comerțul cu ridicata și cu amănuntul (17,1%); informații și comunicații (15,2%); activități financiare și de asigurări (9,4%).

Autoritățile intenționează să lanseze noi acțiuni menite să atragă, să mențină și să extindă investițiile în Republica Moldova. Obiectivul este ca volumul total al investițiilor în sectoarele prioritare să atingă circa 500 de milioane de euro până în anul 2036.

Share