La Chișinău a fost inaugurat primul Centru de Informare pentru Turiști

La Chișinău a fost inaugurat primul Centru de Informare pentru Turiști

Primul Centru de Informare Turistică (CIT) a fost lansat astăzi la Chișinău. Toți cei care vor să își petreacă vacanța în orice colț al Republicii Moldova își pot organiza sejurul până în cele mai mici detalii. Centrul pune la dispoziția vizitatorilor informații despre evenimente, facilități de cazare, tururi și itinerare. Mai mult, prin intermediul tehnologiei realității virtuale, vizitatorii vor putea să „se plimbe” prin unele locații înainte de a decide dacă să le viziteze, potrivit undp.org.

Centrul de Informare Turistică a fost creat cu sprijinul financiar al Uniunii Europene în cadrul Programului „Susținerea Măsurilor de Promovare a Încrederii”, implementat de PNUD, precum și al Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID), și Guvernului Suediei, prin Proiectul de Competitivitate din Moldova.

Centrul de Informare Turistică este amplasat în inima capitalei, la parterul Primăriei Chișinău. Aici turiștii vor afla informații inclusiv despre destinațiile turistice din stânga Nistrului.

„Oferta turistică din Moldova este UNA pentru ambele maluri ale Nistrului. Într-adevăr, majoritatea turiștilor, venind în vacanță la Chișinău, fac o vizită și la Tiraspol. Centrul de Informare Turistică este un nou exemplu concret al modului în care ambele maluri ale râului Nistru pot găsi un interes economic comun și un avantaj pentru a crea o cooperare directă”, a menționat Marco Gemmer, șef adjunct al secției proiecte și cooperare tehnică a Delegației UE în Republica Moldova.

Realizarea proiectului a costat în jur de 1,5 milioane de lei, dintre care 235.000 de lei au fost oferiți de Uniunea Europeană și 1,3 milioane lei de Proiectul de Competitivitate din Moldova.

„Guvernul SUA susține sectorul turismului Republicii Moldova de mai bine de cinci ani, iar lansarea Centrului de Informare Turistică la Chișinău vine să întregească ecosistemul turistic și să acopere cea mai mare necesitate a turiștilor – accesul la informație. Potrivit sondajelor, 71% dintre turiștii intervievați la ieșirea din țară au remarcat lipsa informației drept cea mai mare provocare în timpul călătoriei în Republica Moldova”, a remarcat James D. Pettit, ambasadorul SUA în Republica Moldova.

Pe lângă materiale informative, ghiduri turistice, vederi și cărți poștale, Centrul va găzdui expoziții de fotografii și picturi sau evenimente de degustare a vinurilor.

„Centrul de Informare Turistică va fi primul stop al vizitatorilor și este lansat în plină desfășurare a campaniei „Fii oaspetele nostru” care scoate în evidență ospitalitatea moldovenilor – cea mai apreciată trăsătură a neamului remarcată de turiști și menționat în sondaje”, a afirmat Adam Amberg, consilier, șef al Secției Cooperare pentru Dezvoltare în cadrul Ambasadei Suediei în Republica Moldova.

CIT consolidează bazele dezvoltării unei rețele regionale și naționale de centre de informare turistică. Centrul a fost creat în cadrul unei platforme de cooperare între Asociația Națională pentru Turism Receptor din Moldova (ANTRIM) și Agenția de Dezvoltare Regională din Tiraspol, unde deja activează un punct de informare pentru turiști.

„Platforma de cooperare trans-riverană în domeniul turismului este una din cele opt platforme de business stabilite recent și susținute de program. Aceasta are două centre de informare turistică – unul deschis recent la Tiraspol și celălalt la Chișinău, ceea ce reprezintă încă o etapă a parcursului de reconciliere, iar acest lucru este cu adevărat lăudabil. Prin dezvoltarea unor rute turistice comune pe de-a lungul râului Nistru, vom stimula turismul, crearea de locuri de muncă și dezvoltarea locală durabilă”, a afirmat Dafina Gercheva, coordonatoare rezidentă ONU și reprezentantă permanentă PNUD în Moldova.

Natalia Țurcanu, director executiv ANTRIM: „Importantă este nu doar creșterea numărului de turiști, dar şi durata de ședere a acestora la noi în țară. Centrul de Informare Turistică va facilită accesul pentru turiști la informații despre ce pot să facă și ce pot să vadă în Republica Moldova”.

Centrul de Informare Turistică va activa sub umbrela ANTRIM și va fi totodată oficiul asociației, unde vor fi organizate întâlniri și evenimente de profil. Sectorul turismului din Republica Moldova are potențial de dezvoltare și reprezintă un factor-cheie de progres socio-economic, contribuind la reducerea sărăciei și migrației. În prezent, sectorul turismului are o contribuție de 2%-3,5% la PIB, împreună cu industriile conexe. Anul trecut, 3,2 milioane de străini au ales să viziteze țara noastră, cu 20% mai mult decât anul precedent. În 2014, USAID a lansat brandul turistic de țară „Pomul Vieții: Descoperă căile vieții”, prin care turiștii străini sunt invitați să „descopere necunoscutul”.

Programul finanțat de UE „Susținerea măsurilor de promovare a încrederii”, implementat de PNUD, contribuie la consolidarea încrederii între locuitorii ambelor maluri ale râului Nistru prin implicarea în proiecte comune a reprezentanților mediului de afaceri, societății civile și liderilor locali.

Mihaela Rotari

Share