Un nou proiect în domeniul justiției penale! A fost lansat în sistemul penitenciar

Un nou proiect în domeniul justiției penale! A fost lansat în sistemul penitenciar

În sistemul penitenciar a fost lansat un nou proiect în domeniul justiției penale, „STOP abuzurilor și violenței în penitenciare”, care va fi implementat cu sprijinul Institutul de Reforme Penale din Moldova.

Proiectul își propune să garanteze respectarea drepturilor omului în detenție, prin – elaborarea și implementarea unor instrumente eficiente de evaluare a funcționalității și inspecții ale penitenciarelor, pentru identificarea cazurilor/ situațiilor de încălcare a drepturilor persoanelor private de libertate admise de administrația penitenciarului.

Obiectivele specifice al proiectului sunt:

  1. a) Dezvoltarea conceptului închisorii sănătoase conform contextulului național și angajamentelor asumate de Republica Moldova;
  2. b) Îmbunătățirea cadrului metotodologic de inspecție al penitenciarelor prin prisma conceptului de închisoare sănătoasă.

Durata proiectului este 6 luni (martie-septembrie 2018), cu un buget de circa 300000 lei. În rezultatul implementării proiectului este preconizată elaborarea Conceptului închisorii sănătoase, organizarea a două ateliere de lucru cu personalul penitenciar și elaborarea a peste 750 de broșuri informative. De asemenea, este preconizată elaborarea unui Ghid practic de desfășurare a inspecțiilor administrative și propunerilor de îmbunătățire a instrumentariului utilizat în cadrul inspeției penitenciarelor.

Proiectul dat este implementat de Ministerul Justiției în parteneriat cu Institutul de Reforme Penale și cu sprijinul Programului de finanțare a inițiativelor/ proiectelor de schimbare în domeniul drepturilor omului. Programul este realizat cu participarea Institutului de Reforme Penale, în cadrul Proiectului „Consolidarea capacităților tehnice ale instituțiilor naționale pentru promovarea și protecția drepturilor omului”, finanțat de Ministerul Afacerilor Externe al Danemarcei și implementat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare”.

Mihaela Rotari

Share