Un moldovean ar fi achitat 250 de euro pentru un permis de conducere moldovenesc neveridic

Un moldovean ar fi achitat 250 de euro pentru un permis de conducere moldovenesc neveridic

Angajații Poliției de Frontieră au depistat la trei conaționali acte falsificate. În două cazuri, cetățenii au apelat la intermediari pentru a le obține, iar al treilea moldovean personal și-a perfectat documentul.

Incidentele au fost consemnate ieri, 15 septembrie, în punctele de trecere a frontierei Cahul, Sculeni și Leușeni.

Primul conațional ar fi achitat 250 de euro pentru un permis de conducere moldovenesc neveridic. Bărbatul de 43 de ani, originar din orașul Leova, s-a prezentat la controlul de frontieră în calitate de pasager al unei mașini de ocazie. Conform analizei de risc, polițiștii de frontieră din PTF Cahul au supus unui control mai amănunțit mijlocul de transport și pasagerii, care urmau să ajungă la Galați, România. Ca urmare, în portmoneul cetățeanului a fost depistat permisul de conducere, care ar fi eliberat de către autoritățile naționale pentru categoriile B și C. Din primele cercetări s-a constatat că permisul nu corespunde unui act autentic. În declarații, bărbatul a relatat că în anul 2015, aflându-se la muncă în Franța, ar fi luat legătura cu un intermediar care l-a ajutat să obțină permisul, fiind asigurat că nu va avea probleme cu angajarea la muncă în baza acestui document.

La ieșirea din țară prin PTF Sculeni a fost identificat în fluxul de pasageri al cursei R. Moldova – Germania alt moldovean care deținea un permis de conducere „fantezist”. Deși bărbatul de 44 de ani susține că a fost școlarizat în Israel, totuși acesta a fost ajutat de un conațional să obțină permisul, contra sumei de 500 de euro.

În al treilea caz, semnalat la PTF Leușeni, polițiștii de frontieră au deconspirat tertipul unui șofer, care personal și-a printat o asigurare auto internațională „Cartea Verde”. Chișinăuianul de 48 de ani s-a prezentat la volanul unui Renault Megane. Acesta efectua o deplasare din R. Moldova în Franța. La audieri, bărbatul a declarat că documentul original expirase și din proprie inițiativă a modificat perioada de valabilitate.

Conform procedurilor legale, actele au fost ridicate și urmează să fie supuse expertizei. În continuare, polițiștii de frontieră vor cerceta cazurile sub aspectul săvârșirii infracțiunii privind deținerea și folosirea actelor oficiale false.

Cristina Pendea

Share