Un Marș al Memoriei și Recunoștinței s-a desfășurat astăzi în Capitală

Un Marș al Memoriei și Recunoștinței s-a desfășurat astăzi în Capitală

Un Marș al Memoriei și Recunoștinței i-a adunat astăzi pe toți cei care poartă respectul și amintirea vie a celor care și-au dat viața pentru independența și integritatea Republicii Moldova. La 31 de ani distanță, amintirea primei zile a războiului de la Nistru rămâne vie. În aceste vremuri tulburi, încă ne dor pierderile irecuperabile ale colegilor noștri care și-au vărsat sângele pentru a-și apăra patria.

În istoria mondială, războiul din 1992 reprezintă unicul conflict militar în care o țară intră în luptă, fără să aibă armată națională. Atunci, în războiul de pe Nistru, luptele au fost duse de către forțele sistemului afacerilor interne cărora s-au alăturat voluntari și cetățeni din zonele de conflict, care asigurau lanțul logistic și alimentar.

Angajații BPDS FULGER au fost primii la datorie, iar vitejia lor va rămâne imprimată în memoria noastră pentru totdeauna. De la înființarea și până în prezent FULGER a arătat că jurământul de credință către țară și camarazii de luptă sunt cele mai sfinte valori, după care se ghidează generațiile de luptători.

Chiar și după 31 de ani, Codul de onoare al acestor viteji, dictează că FULGER nu lasă în urmă camarazi. Este impresionat că în fiecare zi, FULGER îi cheamă la apelul de dimineață pe camarazii pieriți pe câmpul de luptă, cinstindu-i astfel, cu memoria vie a recunoștinței lor. De asemenea, ca element de continuitate, în efectivele FULGER se regăsesc și astăzi veteranii războiului care sunt alături permanent și acordă sprijinul lor cadrelor active din FULGER.

Astăzi, conducerea Ministerului Afacerilor Interne, șefii autorităților administrative și instituțiilor din subordinea MAI, alături de conducerea organizațiilor obștești ale veteranilor au depus flori la plăcile comemorative ridicate în cinstea eroilor căzuți la datorie.

A fost oficiat și un serviciu divin de comemorare, după care convoiul participanților la marș au depus jerbe de flori la monumentul lui Ștefan cel Mare și Sfânt, la Complexul Memorial „Eternitate”, la monumentul „Maica Îndurerată” și la mormintele camarazilor de arme.

Conflictul armat a început pe 2 martie 1992. La 21 iulie 1992, Republica Moldova și Federația Rusă au semnat o convenție cu privire la principiile reglementării pașnice a conflictului armat din zona nistreană a Republicii Moldova.

Share