Leul moldovenesc împlinește anul acesta 30 de ani

Leul moldovenesc împlinește anul acesta 30 de ani

Banca Națională a Moldovei activează ca organ unic de emisiune a monedei naționale, având dreptul exclusiv de a emite pe teritoriul Republicii Moldova bancnote și monede metalice ca mijloc de plată. BNM pune în circulație bancnote și monede metalice prin intermediul sistemului bancar.

Bancnotele și monedele metalice, emise de BNM ca mijloc de plată și care nu sunt retrase din circulație, sunt acceptate la valoarea lor nominală pentru plata tuturor datoriilor publice sau private pe teritoriul Republicii Moldova.

În realizarea atribuției privind emisiunea monetară, BNM urmărește aplicarea principiului continuității și adoptă politici care asigură economia cu monedă națională în numerar, în strictă concordanță cu necesitățile reale ale circulației monetare.

Obiectivul principal privind moneda națională este sporirea calității acesteia și consolidarea funcției de asigurare cu monedă națională în numerar.

BNM colaborează cu instituțiile abilitate pentru protejarea monedei naționale împotriva contrafacerii și menținerii calității însemnelor monetare în circulație.

În scopul informării publicului în vederea verificării autenticității bancnotelor și monedelor metalice emise, precum și al menținerii calității acestora în circulație, BNM asigură descrierea elementelor de siguranță ale bancnotelor și monedelor, a criteriilor privind stabilirea gradului de deteriorare a bancnotelor și monedelor și modul de preschimbare a acestora.

Retragerea din circulație a bancnotelor și a monedelor necorespunzătoare se efectuează numai de către Banca Națională a Moldovei, prin intermediul sistemului bancar, în scopul schimbării acestora pe bancnote și monede corespunzătoare circulației sau înlocuirii cu emisii noi. Criteriile care stau la baza clasificării bancnotelor și monedelor metalice necorespunzătoare circulației se regăsesc în Anexa 3 din Regulamentul cu privire la operațiunile cu numerar în băncile din Republica Moldova.

Cu prilejul aniversării și comemorării unor evenimente și personalități distincte ale istoriei și literaturii naționale, precum și cu prilejul promovării operelor literare, tradițiilor naționale, reprezentării monumentelor arhitecturale cu valoare istorică din Republica Moldova, a florii și faunei, Banca Națională a Moldovei are dreptul de a emite bancnote și monede metalice jubiliare și comemorative ca mijloc de plată și în scop numismatic.

Banca Națională a Moldovei emite inclusiv monede de circulație cu caracter comemorativ – monede destinate circulației într-un tiraj limitat, cu caracteristici tehnice, valoarea nominală identică monedelor aflate în circulație, dar care pe avers și revers conțin un design diferit, dedicat unor evenimente importante și personalități marcante sau cu semnificație specială pentru Republica Moldova. Monedele de circulație cu caracter comemorativ se pun în circulație ca mijloc legal de plată la valoarea nominală și circulă în paralel cu monedele aflate în circulație.

Moneda națională a fost introdusă în circulație la 29 noiembrie 1993 prin Decretul prezidențial nr. 200/1993 cu privire la introducerea monedei naționale în Republica Moldova.

Share