Tot mai mulți producători din Moldova interesați să planteze livezi de cais

Tot mai mulți producători din Moldova interesați să planteze livezi de cais

Disponibilitatea soiurilor noi de cais și oportunitățile de comercializare a caiselor la prețuri atractive pe piața internațională determină tot mai mulți producători din Moldova să planteze livezi de cais. Din acest considerent, proiectul USAID Agricultura Performantă în Moldova (APM) a decis să actualizeze Manualul: Producerea Caiselor în limba română, dar și să publice versiunea în limba rusă în timpul apropiat.

Potrivit lui Andrei Lozan, specialist producerea fructelor în cadrul proiectului USAID APM, în prezent, cultura caisului constituie 3,2% din suprafața livezilor din Republica Moldova și există o tendință constantă de creștere a suprafețelor de livezi de cais. Dacă în anul 2011 suprafața totală a plantațiilor de cais a fost de 2,9 mii ha, iar a celor pe rod de 2,1 mii ha, atunci către anul 2020 acești indici au înregistrat o creștere considerabilă, constituind 4,6 și respectiv 3,6 mii ha. Astfel, în ultimii zece ani sporul suprafeței totale a plantațiilor de cais a constituit 59,3%, iar a celor pe rod 74,4%.

Totodată, în Moldova sunt înregistrate 21 de soiuri de cais, deși multe soiuri solicitate de consumatorii de peste hotare, cum ar fi Wonder Cot, Magic Cot, Spring Blush, Pricia ș.a., nu se regăsesc deocamdată în Catalogul soiurilor de plante pentru anul 2021, iar altele cum sunt Big Red, Faralia, Farbaly sunt admise pentru testare în codiții de producere, explică Andrei Lozan.

Dinamica suprafețelor pe rod de cais în perioada anilor 2011-2020 (Sursa: BNS)

Cele mai favorabile condiții de cultivare a caisului sunt înregistrate în zona de Sud, Sud-Est și Centru a țării, unde variațiile de temperatură din perioada de revenire și în urma brumelor târzii din primăvară nu sunt atât de mari și recolta nu este foarte afectată. Totuși, în ultimii ani în zona de Sud se fac simțitoare schimbările climaterice, iar disponibilitatea apei calitative și constate atât de necesare producerii fructelor este limitată. Suprafața livezilor de cais cultivate în zona Centru constituie 818 ha sau jumătate din suprafață toată (46,8%). În zona de Sud și UTA Găgăuzia suprafața livezilor de cais este puțin mai mare decât cea din zona de Nord a țării, și constituie 484 ha sau 27,7%. În ultimii ani, înregistrăm penetrarea culturii caisului și în zona de Nord a țării, în deosebi în subzona nordică de stepă și subzona nordică nistreană. Astfel, suprafața caisului cultivat în zona de nord a țării constituie 429 ha sau 24,6%.

Recolta medie de caise a fost într-o corelație directă cu suprafața plantațiilor pe rod și producția totală de fructe și a fost influențată de diverse dezastre și fenomene climaterice din perioada respectivă. Cea mai mare recoltă medie de caise a fost înregistrată în anul 2016 – 6,74 t/ha, ce aproape a atins-o pe cea mondială (7,78 t/ha) și a plasat această specie pe locul doi după cultura mărului. Recolte medii mai scăzute s-au înregistrat în anii 2012, 2014, 2015, 2018, cu valoarea minimă în 2020 (1,52 t/ha), când s-au înregistrat înghețuri severe de primăvară.

Cu referire la comercializarea caisului, în 2021 Republica Moldova a exportat 4.782 tone din recoltă, obținând 2,9 mil. USD din comerțul internațional cu caise. În comparație cu câțiva ani în urmă, destinațiile exporturilor de caise moldovenești s-au diversificat listând 15 țări, dintre care 12 sunt țări membre ale Uniunii Europene.

Totuși, Federația Rusă și Ucraina au reprezentat destinațiile de bază pentru exportul de caise moldovenești. În lista celor mai mari exportatori de caise pe piața rusă se numără Turcia, Uzbekistan, Kazahstan, Republica Moldova și Armenia. Circa 50% din importurile anuale de caise ale Federației Ruse au loc în luna iunie, când sunt exportate preponderent caise din Turcia și Uzbekistan. Republica Moldova vine cu o cantitate semnificativă de caise pe piața rusă în luna următoare (iulie).

Însă cel mai mare preț l-au obținut producătorii moldoveni care au exportat caise pe piața Germaniei – 2,01 USD/ kg, fiind urmată de Franța, Lituania și Olanda. Cele mai mici prețuri pentru caisele moldovenești au fost oferite de Ucraina, Federația Rusă și Belarus. Potrivit Acordului de Asociere dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană, exportul de caise moldovenești către UE este exonerat de elementul ad valorem al taxei de import, care pentru alte țări terțe reprezintă 20%. În contextul războiului din Ucraina, primele trei destinații de export a caiselor moldovenești: Ucraina, Federația Rusă și Belarus sunt sub risc. În acest sens, producătorii de fructe trebuie să exploreze piața europeană, care implică cerințe de calitate și inofensivitate mai severe, dar și prețuri mai bune.

Structura exporturilor de caise proaspete din Republica Moldova, anul 2021 (SURSA: COMTRADE)

Totodată, în prezent caisele produse în Moldova nu sunt bine cunoscute de consumatorii din UE, deși în ultimii ani comunicarea cu importatorii europeni este tot mai intensă, aceștia având un interes tot mai mare pentru caisele din Moldova, în special din soiurile roșii. Pentru penetrarea acestei piețe, producătorii de fructe trebuie să schimbe gama soiurilor cultivate, să mențină tehnologia de cultivare și post-recoltă la parametrii corespunzători pentru a produce fructe calitative ce vor putea concura cu cele obținute în Spania, Italia, Franța etc.

Share