Teste rapide de diagnostic pentru detectarea COVID-19 au fost distribuite instituțiilor medico-sanitare publice
100.000 de teste rapide de diagnostic pentru detectarea Ag SARSCoV-2 au fost distribuite instituțiilor medico-sanitare publice la nivel național, în scopul fortificării capacităților de diagnostic și depistare a virusului în rândul populației. Testele au fost achiziționate în cadrul proiectului Băncii Mondiale „Răspuns de urgență la COVID-19 în Republica Moldova”.
Testele rapide la antigenul SARS-CoV-2 vor fi folosite doar în cazul în care persoana prezintă simptome COVID-19 sau la pacienții care au fost în contact cu o persoană confirmată. Or, testul rapid nu poate fi aplicat persoanelor asimptomatice.
De asemenea, aplicarea testelor rapide este recomandată pentru testarea persoanelor dintr-o instituție de tip închis sau semi-închis unde poate exista un potențial focar de boală. Testul rapid poate fi utilizat pentru testarea celorlalte persoane din grup, în care o persoană a fost confirmată pozitiv prin testul PCR.
Testarea rapidă trebuie aplicată în primele 5-7 zile de la debutul simptomelor. După această perioadă, rezultatul testului rapid trebuie ignorat, deoarece ar putea prezenta rezultate incorecte. În situația în care persoana prezintă simptome de COVID-19, iar testul rapid este negativ – este necesar ca proba prelevată să fie testată prin metoda PCR pentru confirmarea diagnozei.
În acest context, peste 20 de specialiști și șefi de laboratoare publice din țară au fost instruiți de către experții OMS în testarea rapidă cu identificarea antigenului SARS-CoV-2. Pe parcursul acestei săptămâni, urmează să fie desfășurate alte ședințe de instruire cu specialiștii din cadrul laboratoarelor publice pentru aplicarea testelor rapide.
Testarea rapidă va permite obținerea rezultatelor într-un timp mai scurt, va spori capacitatea de gestionare a cazurilor și vor permite măsuri rapide de sănătate publică și de monitorizare a contacților. Pentru început, aceste tipuri de teste vor fi folosite în unitățile de primiri urgente și la nivel asistenței medicale primare.
Menționăm că, alte 200.000 teste rapide urmează să fie livrate în următoarele 2 săptămâni.
Cristina Pendea