Subvenționarea sectorului agricol și a mediului rural – discutată la ședința ministrului Agriculturii cu șefii Direcțiilor agricole raionale

Subvenționarea sectorului agricol și a mediului rural – discutată la ședința ministrului Agriculturii cu șefii Direcțiilor agricole raionale

Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare Vladimir Bolea a avut, astăzi, prima discuție online din anul 2023, cu șefii Direcțiilor agricole raionale. Subiectul principal abordat a ținut de subvenționarea sectorului agricol și a mediului rural, informează OFICIAL.

Ministrul a menționat că: „În anul 2022 AIPA a recepționat un număr record de cereri cu privire la acordarea sprijinului financiar – 16 146. Către finele anului 2022, AIPA a asigurat achitarea a 1253.9 mil. lei subvenții post-investiționale, dintre care 4792 cereri în sumă de 755,3 mil. lei angajamentele față de solicitanții de subvenții din anul 2021 și 498.6 mil. lei – 2988 cereri ale anului 2022. Agricultura rămâne o prioritate pentru noi: volumul investițiilor efectuate de producătorii agricoli a crescut, însumând 5.7 miliarde lei. Odată cu intrarea în vigoare a Legii bugetului de stat pentru 2023, AIPA a reluat procesul de achitare a subvențiilor. În anul 2023, FNDAMR constituie 1.5 miliarde lei. Cererile depuse de producătorii agricoli în anul 2022 au prioritate la examinare și achitare. Astfel, în anul curent, AIPA are deja în proces de examinare 7781 cereri, iar suma subvențiilor ce urmează a fi achitată constituie cca 1233,3 mil. lei”, a precizat Vladimir Bolea.

De la începutul anului curent AIPA a autorizat spre plată 32.5 mil. lei, surse care sunt orientate către producătorii agricoli prin mecanismul de subvenții post-investiții.

Ministrul a menționat că, în anul curent va fi îmbunătățit mecanismul de subvenționare, astfel încât să fie susținuți preponderent întreprinderile micro, mici și mijlocii. O prioritate a ministerului este creșterea productivității agricole și a competitivității. În acest context, Vladimir Bolea a încurajat responsabilii din teritoriu să-i susțină pe producători, oferindu-le diverse recomandări referitor la investițiile în domeniu, astfel ca la fiecare leu investit să obțină suplimentar cel puțin încă un leu. Oficialul s-a referit și la necesitatea înregistrării terenurilor cu viță-de-vie în Registrul vitivinicol pentru a avea acces la comercializarea strugurilor la întreprinderile de procesare.

În discuții a fost abordată și necesitatea dezvoltării sectorului de producere a materialului semincer, de dezvoltare a sectorului de irigare.

„În 2023 vor fi relansate 3 sisteme de irigare din sudul și nordul țării care vor deservi peste 7500 ha. Prioritatea ministerului este de a crea cadrul necesar pentru ca producătorii să obțină valoare adăugată cu potențial de export, iar localitățile rurale să prospere și tinerii de la sat să fie motivați să se implice la dezvoltarea localității de baștină”, a transmis ministrul.

Vladimir Bolea a venit cu propunerea ca, în scopul facilitării procesului de comunicare și realizării cu succes a obiectivelor stabilite, asemenea întruniri să aibă loc bilunar, în perioada de iarnă.

Share