Deputații polonezi au avut mai multe întrevederi la Parlament

Deputații polonezi au avut mai multe întrevederi la Parlament

Președinta Comisiei politică externă și integrare europeană, Doina Gherman, s-a întâlnit astăzi cu omologul său polonez, Radosław Fogiel, aflat într-o vizită în țara noastră. La discuții au participat membrii Comisiei pentru afaceri externe și ai Comisiei pentru afacerile Uniunii Europene din cadrul Sejmului Republicii Polone.

Oficialii au avut un schimb de opinii cu privire la evoluțiile din Republica Moldova, dar și despre prioritățile care se regăsesc în agenda legislativului.  Printre subiectele abordate figurează și parcursul de integrare europeană a țării noastre, în contextul obținerii statutului de țară candidat la aderarea la UE.

Deputata Doina Gherman a apreciat dinamica pozitivă, din ultimii doi ani, a relațiilor bilaterale moldo-poloneze și a menționat că Republica Polonă este un partener strategic și un prieten de încredere al țării noastre. „Mizăm pe susținerea dumneavoastră în demersul nostru de integrare europeană și avem nevoie de parteneri care să ne susțină în acest parcurs”, a declarat președinta comisiei.

O întrevedere cu membrii delegației Sejmului Republicii Polone a avut și președintele Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică, Lilian Carp. Demnitarii au discutat despre situația de securitate din regiune, precum și despre criza energetică.

În cadrul discuțiilor președintei Grupului parlamentar de prietenie cu Republica Polonă, Larisa Voloh, cu membrii delegației poloneze a fost evidențiat interesul pentru consolidarea raporturilor bilaterale pe platforma grupurilor de prietenie, dar  și a comisiilor parlamentare, fiind evocate bunele relații pe care Republica Moldova le are în mod tradițional cu Polonia.

De asemenea, deputații s-au văzut cu Președintele Parlamentului, Igor Grosu. În cadrul întrevederii, au fost abordate diverse subiecte de actualitate, printre care situația de securitate din regiune, criza energetică și parcursul de integrare europeană a țării noastre.
„În context, mi-am exprimat recunoștință pentru suportul generos acordat de-a lungul anilor de Polonia în procesul nostru de aderare la UE și pe platforma de sprijin pentru Republica Moldova. Cunoaștem că nu este un proces simplu, presupune multe reforme, dar ele fac parte din agenda noastră de guvernare. Prioritățile-cheie rămân, pentru noi, integrarea europeană, securitatea energetică și reforma justiției, precum și dezvoltarea economică și atragerea investițiilor.
Suntem interesați să preluăm din experiența Poloniei în sectoare precum energia regenerabilă, agricultură, digitalizarea sistemului medical. De asemenea, pentru anul 2023, ne-am propus să fim cât mai deschiși pentru oamenii de afaceri și să acționăm în susținerea și dezvoltarea businessului.
În acest proces de integrare, Moldova va avea multe oportunități pentru a atrage fonduri, pentru a moderniza infrastructura și serviciile publice, iar Polonia trebuie să fie un exemplu ca o adevărată campioană la valorificarea fondurilor europene și transformarea unei țări”, spune Igor Grosu.

La final, oficialii au reiterat disponibilitatea menținerii unui dialog dinamic și constructiv, menit să aducă beneficii tangibile pentru cetățenii din ambele țări.

Share