Spectacolul coregrafic oferit de Ansamblul „Joc” în memoria maestrului Vladimir Curbet

Spectacolul coregrafic oferit de Ansamblul „Joc” în memoria maestrului Vladimir Curbet

În seara zilei de ieri, la un an de la înmormântarea maestrului Vladimir Curbet, pe scena Palatului Național, Ansamblul Naţional Academic de Dansuri Populare „Joc” a adus un omagiu celui mai mare coregraf național, prin spectacolul „Vladimir Curbet – TESTAMENTAR”. 

La eveniment a participat și ministrul Educației, Culturii și Cercetării, Monica Babuc.

„Datoria noastră a tuturor este de a păstra și promova în continuare acest valoros ,,copil” crescut în dragoste și sacrificiu de către marele maestru, Vladimir Curbet, și lăsat nouă, prin testament, ca moștenire pentru viitorul acestei țări”, a afirmat Babuc.

În cadrul spectacolului a fost prezentat și poemul coregrafic „Nunta”, varianta renovată, realizat de Vladimir Curbet în 1974, care a impresionat prin spectaculozitate, frumusețea costumelor, complexitatea coregrafică și măiestria interpretării. De asemenea, pe scena Palatului Național „Nicolae Sulac” au evoluat soliștii Marin Gheras, Petru Strelciuc, dar și invitații speciali – Dan-Iulian Druțac (Londra) și Cristina Scarlat.

Ansamblul Naţional Academic de Dansuri Populare „Joc” a fost fondat în 1945, de către maeştrii de balet L. Leonardi şi L. Zelţman. În perioada 1957 – 2017 Ansamblul „Joc” a fost condus de către regretatul Vladimir Curbet. Odată cu numirea noului director – Aliona Baroncea-Strâmbeanu, membrii redutabilului colectiv coregrafic s-au ambiționat să înscrie o nouă pagină în glorioasa istorie a „Joc”-ului, lansând un program renovat și o nouă și modernă imagine a ansamblului.

Colectivul „Joc” este unul dintre principalii promotori ai dansului și muzicii populare atât în țară, cât și peste hotare. Repertoriul său include diverse dansuri folclorice: „Moldoveneasca”, „Bătuta”, „Hora”, „Țărăneasca”, „Hangul”, „Călușarii”, „Mărunțica”, „Răzeșeasca”, „Brâul” ș.a. De-a lungul anilor, „Joc”- ul a evoluat în peste șapte mii de concerte, tradiția dansului popular fiind prezentată spectatorilor din cca 65 de țări din întreaga lume.

Mihaela Rotari 

Share