Situația epizootică în Republica Moldova, în prima săptămână de septembrie

Situația epizootică în Republica Moldova, în prima săptămână de septembrie

În perioada 01.09.2015 – 04.09.2015, pe teritoriul Republicii Moldova au fost înregistrate 2 cazuri pozitive de rabie, confirmate în secţia virusologie, I.P.CRDV:

  • la o bovină – în r. Orhei;
  • la o vulpe – în r. Ocniţa;

Un caz de antrax la o ovină în raionul Comrat, s. Avdarma.

Antraxul este o boală infecţioasă acută cauzată de bacteria Bacillus anthracis. Acest microb sub formă de bastonaş creşte înmurdărie şi poate fi ingestat de oi, vaci, cai sau capre (animale ierbivore).
Antraxul apare cel mai adesea la animalele cu sânge cald, dar poate infecta şi oamenii. Când este inhalată de oameni bacteriacauzează insuficienţă respiratorie şi decesul pacientului în mai puţin de o săptămână, scrie sanatateatv.ro.
Transmiterea la oameni se face în mod normal prin intermediul contactului cu animalele infectate dar poate apărea şi ca urmare a inhalării aerului umplut cu sporii bacilului. Boala afectează în special indivizii care manevrează pielea animalelor (fermieri, măcelari şi veterinari) sau care torc lâna. Există trei tipuri deantrax: cutanos, respirator şi intestinal.
Antraxul cutanos: cele mai multe infecţii cu antrax apar atunci când bacteria intră printr-o tăietură sauabraziune a pielii. Cu oterapie antimicrobială propice, moartea survine în cazuri rare.
Antraxul respirator: infecţiile cu antrax din sistemul respirator (contractate prin respirarea particulelor infectate) produc moartea pacientului la 1-2 zile după manifestarea acută a simptomelor.
Antraxul intestinal: infecţia cu antrax a tractului intestinal apare cel mai adesea după consumul cărnii contaminate. Se caracterizează prin inflamarea acută a tractului intestinal.
Mihaela Rotari
Share