SIS a lansat campania „Educație de securitate”
Alexandru Musteața, directorul Serviciului de Informații și Securitate s-a întâlnit cu rectorii instituțiilor de învățământ superior din Republica Moldova. Subiectul discuțiilor a vizat stabilirea cooperării care să apropie mediul academic de necesitățile sistemului de securitate, precum și transparentizarea Serviciului în sensul participării extinse a societății civile în ciclul de politici publice în domeniul securității naționale.
În cadrul reuniunii, directorul SIS a lansat ideea inițierii unei Campanii naționale „Educație de securitate”, a cărei beneficiari vor fi studenții. Scopul propus este de a explica tipurile de amenințări și riscuri la adresa securității statului, fenomene precum securitatea cibernetică și impactul știrilor false, inclusiv conceptul culturii de securitate.
„În condițiile actuale, extrem de complexe și dificile, este nevoie de o cultură puternică de securitate, promovată în mod susținut, în special în rândul tinerilor, iar comunitatea universitară reprezintă un aliat valoros și o platforma optimă pentru lansarea acestui program de educație. O societate bine informată este mai rezistentă la manipulare și dezinformare, de aceea, solicit suportul instituțiilor de învățământ superior în susținerea eforturilor Serviciului la îndeplinirea obiectivelor de asigurare a securității naționale şi mizez pe contribuția Dumneavoastră în promovarea educației de securitate în cadrul universităților pe care le conduceți”, a menționat directorul SIS.
Invitații și-au arătat disponibilitatea de cooperare și susținere a inițiativei Serviciul de Informații și Securitate și au venit cu un set de propuneri pentru a diversifica și îmbunătăți acțiunile enunțate, inclusiv prin crearea unei agende comune de activități curriculare și extracurriculare. Pe final, membrii comunității academice au semnat Declarația cu privire la crearea rețelei naționale de comunicare pentru educație de securitate.
Proiectul educațional va fi pus în aplicare de către Institutul Național de Informații și Securitate „Bogdan, Întemeietorul Moldovei” care, la etapa inițială, va oferi suport la elaborarea curriculumului cursului universitar opțional „Introducere în securitate” și va organiza instruiri pentru profesorii care vor preda această disciplină.
Partenerii Campaniei naționale „Educație de securitate” sunt: Academia „Ștefan cel Mare”, AMFA „Alexandru cel Bun”, AMTAP, ASEM, AUM, INJ, ISPCA, UCCM, ULIM, Universitatea Stat Taraclia, Universitatea Slavonă, UPS „Ion Creangă”, USC „Bogdan Petriceicu Hașdeu”, USC, USEM, USM, USMF „Nicolae Testemiţanu”, USPEE „Constantin Stere”, UTM.