Silvia Radu, la Iași: „Nimeni nu poate nega legătura de sânge dintre noi”
Primarul general interimar al Chișinăului, Silvia Radu, în cadrul unei postări pe o rețea de socializare, a anunțat despre prezența sa în cadrul evenimentului aniversar – 10 ani de înfrățire cu orașul Iași, informează Oficial.
„10 ani de înfrățire cu Iașiul. O punte creată pentru cetățeni care nu ține cont de distanță. Am reprezentat orașul la acest eveniment aniversar”, a menționat ea.
Prin urmare, în cadrul discursului rostit la eveniment, Silvia Radu a vorbit despre relația de colaborare dintre Chișinău-Iași. „Sunt 10 ani de la momentul în care orașele noastre s-au înfrățit, iar azi îi serbăm, lansând o Carte Poștală Aniversară, ce are rolul să marcheze simbolic această frumoasă relație de prietenie. Dar, în același timp, mai are un rol la fel de important și anume să lase ”urmașilor, urmașilor noștri” dovada faptului că înaintașii lor au știut să construiască pas cu pas o colaborare între două orașe, între locuitorii acestora, fără să țină cont de distanță, fără să țină cont de granițe. Au fost 10 ani în care Relațiile Iași-Chișinău s-au dezvoltat. Numărul acțiunilor culturale a crescut, am organizat împreună Festivalul de Poezie Grigore Vieru, am serbat împreună Ziua Semnării Acordului de Asociere Republica Moldova-Uniunea Europeană. Am organizat Galele TVR Iași în Chișinău, am participat în cadrul Festivalului Internațional al Educației susținut de Primăria Iași, au avut loc numeroase lansări de carte în colaborare”, a declarat Radu.
Totodată, Primarul interimar al Chișinăului a vorbit despre anul Centenarului Marii Uniri, dar și despre o acțiune comună a orașelor.
„Dacă îmi permiteți, aș dori să vă mai supun atenției o propunere. Suntem în anul Centenarului Marii Uniri. Chiar dacă acum suntem două state, nimeni nu poate nega legătura de sânge dintre noi. V-aș propune ca în acest an să avem o acțiune comună, tocmai pentru a oferi un ajutor concret turiștilor din cele două țări, care vor ca în anul Centenarului, să viziteze Chișinăul sau Iașiul. Consider că ar fi util dacă am lansa un program în parteneriat, ca cetățenii din Iași și din Chișinău să poată vizita gratuit muzeele din cele două localități. Cetățenii din Iași să primească gratuitate în Chișinău și invers. Moldovenii să poată vizita frumoasele muzee din Iași, fără a mai plăti taxă de intrare. Este un gest simbolic, ce poate ajuta însă la promovarea turistică și la înțelegerea mai bună atât a punctelor comune, cât și a realităților cotidiene”, a menționat ea.
Mihaela Conovali