Serviciul Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică – una din cele mai transparente instituții publice din R. Moldova
Fosta Întreprindere de Stat, Centrul de Telecomunicații Speciale, în prezent Serviciul Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică, este una dintre cele mai transparente instituții publice din Republica Moldova potrivit experților de la Institutul pentru Dezvoltare şi Iniţiative Sociale (IDIS) „Viitorul” și INEKO Slovacia, care au ajuns la această concluzie datorită unui raport de monitorizare a transparenței întreprinderilor cu capital public, realizat după metodologia slovacă.
Pentru calcularea clasamentului de transparență din 2018 a fost monitorizată activitatea a 68 de întreprinderi de stat, municipale și societăți comerciale cu capital integral sau majoritar de stat sau municipale din Republica Moldova în anul 2017, cu active mai mare de un milion de lei. Întreprinderile de stat au fost evaluate în baza a șase criterii de transparență: indicatorii economici, transparența și accesul la informație, achizițiile publice și proprietatea, resursele umane, etica și conflictul de interese, granturi și caritate.
Centrul de Telecomunicații Speciale, în prezent Serviciul Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică a înregistrat 44 de puncte din cele 100, pe când Î.S. „Moldpres” (43 de puncte), Î.S. „Casa Presei” (43 de puncte), și Î.S. „Poșta Moldovei” (40 de puncte).
“Exprim sincere mulțumiri Domnului Viorel Pârvan, autorul raportului de transparență a întreprinderilor cu capital public din Republica Moldova și tuturor experților care au luat parte la analiza acestui raport și care au clasat Centrul de Telecomunicații Speciale, în prezent Serviciul Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică, în Topul celor mai transparente întreprinderi de stat din țară. Transparenţa activităţii administraţiei instituției noastre, a reprezentat dintotdeauna o prioritate și un grad înalt de responsabilitate. Pe viitor ne propunem să consolidăm și să îmbunătățim acest proces și să oferim în continuare accesibilitate și servicii de calitate”, a declarat Serghei Popovici, Director STISC
Potrivit raportului de monitorizare a transparenței întreprinderilor cu capital public, media generală de transparență a întreprinderilor de stat, întreprinderi municipale și societăți comerciale cu capital integral sau majoritar de stat sau municipale din Republica Moldova constituie 17,4 puncte procentuale. În timp ce întreprinderile de stat au o medie de 17,7%, întreprinderile municipale înregistrează un punctaj mediu de 12,7%. Astfel de rezultate se explică prin faptul că întreprinderile de stat sunt de obicei întreprinderi mai mari, cu mai mulți angajați și mai multe resurse financiare.
Topul celor mai transparente întreprinderi de stat din Republica Moldova poate fi accesat pe portalul de date deschise www.companies.viitorul.org.
Mihaela Rotari